Tommy Browaeys bij de Ghongha. © Zinedine Browaeys

Stiltecocon Ghongha is de blikvanger in het Prinsenpark

Retie -

Het Prinsenpark in Retie is alweer een troef rijker. Midden in het provinciaal groendomein staat voortaan een stiltecocon. Initiatiefnemer Tommy Browaeys hoopt dat de zogeheten Ghongha iedereen innerlijke rust geeft. Dat kan tijdens een eigen introvert moment, maar ook in groep. In opdracht van het park begeleidt de Retienaar stiltewandelingen, waarvan de eerste op 20 juni doorgaat.

Annelies Frederickx

De nood aan fysieke en mentale rust was nog nooit zo groot. Het Antwerpse provinciebestuur biedt daarvoor een oplossing aan, want voortaan bevindt zich in het Prinsenpark een speciaal plekje om tot rust te komen, namelijk de stiltecocon. “De Ghongha, zoals een slak in het Hindi genoemd wordt, moet een rustpunt worden waar iedereen naartoe kan om even stil te staan bij het leven”, vertelt Tommy Browaeys.

De Retiese initiatiefnemer van de stiltecocon is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. “Zes jaar geleden ben ik zelf ingestort en ontdekte ik mijn hoogsensitiviteit. Sindsdien heb ik al veel geschreven, onder meer op mijn blog, en ik focus mij daarbij vooral op het fenomeen van de burn-out. Sinds mijn crash heb ik al een hele weg afgelegd en ik vereenzelvig dat traject met een slak. De schelp is een veilige schuilplaats voor gevoelige mannen en vrouwen. Je kunt jezelf daarin ontdekken, waarna je steeds meer naar buiten durft te komen. De slak is dus de metafoor voor het traject dat iemand aflegt op weg naar innerlijke rust.”

Schaalmodel

“Een drietal jaar geleden zat ik aan de keukentafel en ontstond de idee om een cocon in de tuin te plaatsen. Gelukkig heb ik een creatieve vrouw en zij zette mijn geestelijke ideeën om in tekeningen en ontwerpen. Mijn fietsvriend Marc, die bij Indupol werkt, zorgde voor een schaalmodel. Daarmee trok ik naar de gemeente Retie, die mij in contact bracht met de provincie Antwerpen. Dat was een schot in de roos, want het provinciebestuur wilde net thema’s uitwerken in het Prinsenpark. Toen vielen alle puzzelstukjes mooi in elkaar.”

Annik Loodts gaf de Ghongha vorm © Zinedine Browaeys

“In de stiltecocon kan iedereen een eigen introvert moment beleven”, gaat Tommy Browaeys verder. “Er zijn natuurlijk ook mensen die liever over dit onderwerp praten met anderen en voor hen zal ik op 20 juni en 19 september stiltewandelingen in het park begeleiden. Het is vooral belangrijk dat er meer aandacht gaat naar zelfzorg. Hopelijk kan mijn stiltecocon de aanzet zijn voor sommigen om in de tuin een eigen plekje te creëren om tot rust te komen.”

Meer exemplaren

“De stiltecocon in het Prinsenpark is natuurlijk een prachtige manier om mijn boodschap te verspreiden, maar ondertussen koester ik alweer een nieuwe, grote droom. Van de mal, de moedercocon dus, kunnen veel exemplaren gemaakt worden. Die zouden bijvoorbeeld in scholen of bij bedrijven geplaatst kunnen worden. Op die manier kunnen directies hun leerlingen en/of werknemers een veilig plekje aanbieden, want daar heeft iedereen nood aan, ook op het werk of op school. De slak kan er het symbool worden van de aandacht voor mentale kwetsbaarheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen