Mats Walschaers, Kristof Schippers, Christian Michiels en Kristof Calvo stellen het programma van De Zomer is van Mechelen voor. 

Mats Walschaers, Kristof Schippers, Christian Michiels en Kristof Calvo stellen het programma van De Zomer is van Mechelen voor. ©  Dirk Vertommen

Programma De Zomer is van Mechelen voorgesteld: Maanrock krijgt alternatieve editie in parken en tuinen

Mechelen -

Er komen deze zomer aangepaste edities van Parkpop en Maanrock in Mechelen. Beide stadsfestivals blijven wel gratis, maar door de coronacrisis zal er op voorhand gereserveerd moeten worden. Maanrock vindt ook niet plaats op de pleinen in het centrum, maar in de verschillende parken en tuinen in de stad.

Stijn Van de Sande

Maandag werd niet toevallig in de Kruidtuin het programma voor De Zomer is van Mechelen voorgesteld. De Botaniek in hartje Mechelen wordt deze zomer hét centrale punt van verschillende evenementen. Door de coronamaatregelen zullen die evenementen er wel anders uitzien dan we gewend zijn.

Zo wordt Parkpop georganiseerd met een maximumcapaciteit van zeshonderd zittende bezoekers. “Parkpop is een vaste waarde die we absoluut weer op de agenda wilden brengen”, zegt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest. “In tegenstelling tot vroeger wordt er wel al om 22u afgesloten. Op die manier ontlasten we het park en de buurt en kunnen de bezoekers de stad in trekken. De optredens zijn telkens op donderdag, en de artiesten worden de vrijdag vooraf bekendgemaakt. Vanaf maandag voorafgaand aan het optreden kan er gereserveerd worden.”

Maanrock in het park

Ook Maanrock vindt in een andere vorm plaats. Het hoofdpodium komt eveneens in de Kruidtuin, en dus niet op de Grote Markt. “Het is gezien de huidige maatregelen onmogelijk om een festival als Maanrock in haar normale vorm te organiseren”, zegt Calvo. “Daarom hebben we ervoor gekozen om de podia te verspreiden over de verschillende tuinen en parken in de stad.”

Geen podium op de Ijzerleen. De organisatie heeft ervoor gekozen om de podia te verspreiden over de verschillende tuinen en parken in de stad. 

Geen podium op de Ijzerleen. De organisatie heeft ervoor gekozen om de podia te verspreiden over de verschillende tuinen en parken in de stad. ©  Gil Plaquet

Er zal telkens gereserveerd kunnen worden, maar voorlopig is nog onduidelijk hoeveel mensen er toegelaten worden. “Later deze zomer verwachten we meer duidelijkheid over de precieze regels waar we aan zullen moeten voldoen”, aldus Calvo. “Maar we willen zo veel mogelijk capaciteit creëren zodat we iedereen die wil komen effectief een plaatsje kunnen bieden. Daarom breiden we uit naar vier dagen: van donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus.”

Namen van artiesten die zullen optreden op Maanrock in het Park worden nog niet vrijgegeven en ook nog niet alle locaties voor de alternatieve editie liggen vast. Het is wel al zeker dat De Koer een plek krijgt aan Het Predikheren. “We ruilen onze vaste plek op de Botermarkt in voor het nieuwe Tinelpark”, zegt organisator Mats Walschaers. “Hoe het er precies zal uitzien, blijft voorlopig koffiedik kijken, maar we willen opnieuw iedereen kennis laten maken met het beste uit het Mechelse nachtleven.”

Later deze zomer verwachten de organisatoren meer duidelijkheid over de precieze regels waar ze aan zullen moeten voldoen. 

Later deze zomer verwachten de organisatoren meer duidelijkheid over de precieze regels waar ze aan zullen moeten voldoen. ©  Gil Plaquet

“Het wordt geen Maanrock voor 100.000 mensen”, weet Kristof Calvo. “Maar we zijn blij dat we toch een alternatieve editie kunnen organiseren, want opnieuw een jaar overslaan, wilde niemand. Dat kregen we niet over ons hart. We zijn daarbij ook trots dat we zowel Parkpop als Maanrock gratis kunnen houden, ondanks de moeilijke omstandigheden. Want het succes van deze evenementen staat of valt met het gratis karakter.”

Terrassen onder de Toren

De coronacrisis creëert ook nieuwe initiatieven. Zo werd Botaniek Live al aangekondigd en keert Predikheerlijke Zomer terug. Daarnaast zorgt Rawberry Group voor een zuiderse sfeer op de Dijleterrassen met hun zomerbar Terrazza en wordt het concept ‘Terrassen onder de Toren’ uitgebreid.

“Iedere zondag en op de nationale feestdag op 21 juli zal er op de horecapleinen rondom de Sint-Romboutstoren muzikale animatie zijn”, vertelt Christian Michiels van Horeca Mechelen. “Op die manier hopen we extra mensen naar onze terrassen te lokken. Die extra activiteiten kunnen we goed gebruiken na een enorm zwaar jaar. We zijn dan ook blij dat de stad mee haar schouders onder dit initiatief zet.”

Alle info, data en programmaties kan je vinden op de website van De Zomer is van Mechelen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio