Het raam van een achterdeur op de Koningin Astridlaan werd door de boeven ingeslagen, zodat ze naar de voorkant van de straat konden lopen. 

Het raam van een achterdeur op de Koningin Astridlaan werd door de boeven ingeslagen, zodat ze naar de voorkant van de straat konden lopen. © rr

Tot 18 maanden cel geëist: “Na een hevige knal liepen de inbrekers plots uit haar voordeur”

Mechelen -

Twee inbrekers riskeren celstraffen van een jaar tot 18 maanden na een inbraakpoging en een spectaculaire achtervolging door het centrum van Mechelen. Zo liepen de twee zelfs dwars door een woning, waar een nietsvermoedende vrouw televisie zat te kijken. De boeven gaven alles toe en vroegen een straf met uitstel.

Theo Derkinderen

De feiten speelden zich begin februari af. Twee Albanezen werden betrapt toen ze wilden inbreken in een appartement in de Auwegemvaart. Ze waren op een balkon geklommen, maar geraakten niet binnen. Bij het zien van de politie zette het tweetal het op een lopen en probeerden ze via het dak van enkele garageboxen weg te vluchten. “Ze gaven zich niet zomaar gewonnen. Zelfs een politieman die zijn wapen trok, kon de twee niet op andere ideeën brengen. De twee liepen weg en gingen bijzonder driest te werk om uit de handen van de politie te blijven”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot.

Via de garageboxen belandde het duo op het koertje van een woning in de Koningin Astridlaan. Het glas van de achterdeur werd ingeslagen. “Mijn cliënte was televisie aan het kijken en schrok van een hevige knal. Eerst zag ze niets verdacht. Dan is ze buiten op straat gaan kijken of er daar iets te zien was. Toen ze buiten stond, zag ze plots mensen uit haar woning komen. De twee Albanezen, achternagezeten door de politieman”, zei advocate Diete De Cleene namens de bewoonster.

Auto beschadigd

De twee indringers staken de drukke Koningin Astridlaan over en liepen naar de Nieuwe Kapucijnenstraat. Ze klauterden op een auto – waardoor het kofferdeksel en de achterruit beschadigd raakten – en klommen op een muur. Uiteindelijk konden ze door de politie worden ingerekend.

Volgens het Openbaar Ministerie had Ari D. (31) eind januari al eens ingebroken in een appartement in Mechelen en werd hij herkend op beelden van de bewakingscamera’s. Daarnaast bleek de man in 2019 al veroordeeld te zijn in Frankrijk. “Eigenlijk is hij na zijn veroordeling daar naar het noorden getrokken en is dan hier beginnen toeslaan. Hij wilde van inbreken blijkbaar zijn beroep maken”, foeterde Berteloot. Tegen D. werd 18 maanden cel geëist, tegen zijn kompaan Enderson M. (37) een jaar effectief.

Paniekreactie

De verdediging van het tweetal vroeg een straf met uitstel. “Wij betwisten de feiten niet. Mijn cliënt had geen werk, was op de dool en kwam in de financiële problemen. Het gevolg was dat hij op inbrekerspad ging”, zei advocaat Boris Reynaerts namens Ari D. “Dat hij weggevlucht is voor de politie, was een paniekreactie. Hij ontkent wel dat hij naar België is afgezakt om hier alleen maar inbraken te plegen.”

Ook Pieter De Wit, de raadsman van Enderson M., zei dat zijn cliënt af te rekenen had met financiële problemen. “Hij was in ons land aanwezig omdat zijn vriendin een Belgische was. Ondertussen zit hij al enkele maanden in de gevangenis en heeft hij goed kunnen nadenken. Hij beseft dat hij verkeerd is geweest.”

De rechter velt een vonnis op 30 juni. Tot die tijd blijft het duo in de gevangenis zitten.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio