© atv

Schot in de zaak rond onafgewerkte fietsostrade in Kapellen?

Kapellen -

Mogelijk zit er vooruitgang in de zaak rond de onafgewerkte fiestostrade naar Essen. Het Kapelse koppel dat zich verzet, heeft thuis gesprekken gehad met burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) en gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Een robuust groenscherm dat hun privacy beschermt, is een van de mogelijke maatregelen.

Fietsers op de fietsostrade F14 van Antwerpen naar Essen maken nog steeds een omweg langs Sint-Mariaburg omdat een strook van een kilometer niet aangelegd kan worden. De Raad van State heeft de vergunning daarvoor al twee keer vernietigd. Elisa Lauwers en haar partner, wiens tuin met kikkerpoel uitgeeft op de plek waar die fietsostrade langs het treinspoor gelegd zou worden, verzet zich al jaar en dag.

Burgemeester van Kapellen Dirk Van Mechelen (Open Vld) vertelt dat er mogelijk schot in de zaak komt. “Schepen van Mobiliteit Koen Helsen (Open Vld) en ik hebben een lang gesprek gehad met de bezwaarindieners. Een van de mogelijke maatregelen die naar voor is gekomen is een robuust groenscherm dat voldoende hoog en breed is. Er is een groenzone tussen de spoorweg en de tuin gerooid en dus kan zo’n scherm hun privacy beschermen langs de fiets- en treinverbinding.”

Is de kous daarmee af? Kan het asfalt voor de fietsostrade gelegd worden? “Laat ons zeggen dat de weg wat geëffend is om tot een akkoord te komen. Het is een van de maatregelen die het dossier misschien kunnen deblokkeren. We geven dat mee in ons advies aan de provincie.” De provincie moet nog een nieuwe vergunningsaanvraag doen en dan kan het nog altijd zijn dat de bezwaarindieners niet akkoord gaan en zich verzetten.

Het is dus vooral de provincie die moet afstemmen met de bezwaarindieners. Gedeputeerde van Mobiliteit Luk Lemmens is zowat een maand geleden ook ter plaatse geweest voor een gesprek met mevrouw Lauwers en partner. “Ik hoop dat er een oplossing komt, maar het is voorbarig om dat te zeggen”, zegt Lemmens. “Ik wil verder vooral dat de gesprekken verder rustig kunnen verlopen. Dat groen scherm maakt al lang deel uit van de gesprekken. Een dading tussen de partijen is ook mogelijk.”

Elisa Lauwers en haar partner waren maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Dirk Van Mechelen: “We hebben overleg gepleegd met de bewoners. Ik denk nu dat er een oplossing mogelijk is. Het gaat ze vooral om geluidsoverlast en privacy. Daarom menen wij dat een robuust groen scherm de problemen kan wegnemen. Met een beetje goede wil kan aan die voorwaarden worden voldaan en dan is dit van de baan. Fietsers en wandelaars hoeven dan geen omweg meer te maken.” Het dossier wordt tijdens de eerstkomende gemeenteraadszitting in Kapellen besproken. (anro, jbr)

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio