© robin utrecht

Alle coronacijfers evolueren gunstig: voor het eerst sinds september gemeente zonder besmettingen

Regio -

Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in onze regio is de afgelopen week opnieuw fors gedaald. Voor het eerst sinds september vorig jaar was er zelfs een gemeente zonder nieuwe besmettingen. Ook de ziekenhuiscijfers dalen en ruim 63% van de volwassenen is intussen gevaccineerd.

Stijn Van de Sande

Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat er de afgelopen week 126 nieuwe bevestigde coronabesmettingen werden gemeld in de twaalf gemeenten van het arrondissement Mechelen. Dat zijn er een stuk minder dan de 202 van vorige week. Een maand geleden kwamen er wekelijks nog ongeveer vierhonderd besmettingen bij, en twee maanden geleden zelfs bijna zeshonderd.

In absolute cijfers telde Mechelen als grootste stad ook opnieuw het grootste aantal besmettingen. Er testten 33 mensen positief. Dat is ongeveer een halvering ten opzichte van een week geleden. In Willebroek werden er 27 coronagevallen gemeld en in Lier waren er 21 besmettingen. In Nijlen werd nog één positieve test gerapporteerd en Bonheiden telde zelfs geen enkele nieuwe besmetting. Het is daarmee de eerste gemeente sinds Berlaar begin september zonder besmettingen.

“We zijn natuurlijk blij dat er de laatste dagen geen besmettingen meer bijkwamen”, zegt burgemeester Lode Van Looy (BR30) van Bonheiden. “Dat komt vermoedelijk door een combinatie van factoren. Onze gemeente heeft een oudere bevolking die over het algemeen voorzichtiger is en al gevaccineerd werd. Veel inwoners werken ook in het Imeldaziekenhuis en werden daar gevaccineerd. Maar tijdens de hele coronacrisis hebben we het goed gedaan. De Bonheidenaars hebben de maatregelen goed opgevolgd. Hopelijk blijft dat zo.”

 

 © rr

Druk op ziekenhuizen neemt af

Het relatief hoge aantal coronabesmettingen zorgt in Willebroek voor een iets hogere incidentie. Omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken werden er 224 besmettingen vastgesteld. Lier volgt op de tweede plaats met een incidentie van 142 en Mechelen vervolledigt de top 3 met 120 besmettingen per 100.000 inwoners. Met een incidentie van 33 staat Bonheiden ook hier het laagst. Puurs-Sint-Amands en Heist-op-den-Berg komen het dichtst in de buurt met 61 besmettingen.

De druk op de ziekenhuizen neemt ook verder af. Momenteel liggen er nog 108 coronapatiënten in een hospitaal in de provincie Antwerpen. Vorige week waren dat er nog 133. Het aantal mensen op de dienst intensieve zorgen bleef gelijk: 42. Het aantal patiënten dat aan de beademing moet zakte van 27 naar twintig.

Eerste twintigers aan de beurt

Intussen werden 177.230 volwassenen minstens één keer gevaccineerd. Dat is 63,24% van de bevolking. Bornem heeft de hoogste vaccinatiegraad. Ruim 71% kreeg er al minstens één prikje. Puurs-Sint-Amands volgt op de tweede plek met 69,92%. In Bonheiden werd 68,93% al gevaccineerd. Behalve Mechelen hebben alle steden en gemeenten in onze regio een vaccinatiegraad van meer dan 60%. De Dijlestad sluit de rij met bijna 55%.

Het aantal mensen dat al volledig gevaccineerd werd, ligt ook het hoogst in Klein-Brabant met ruim 42%. Alle andere steden en gemeenten schommelen tussen de 32% en de 38%. Lier haalt de grens van de 30% maar nipt, Mechelen net niet: 29,94%. Alle vaccinatiecentra sturen intussen wel uitnodigingen tot aan de geboortejaren 1990, 1991 of 1992. Dat betekent dat de eerste twintigers stilaan overal aan de beurt zijn.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio