Schmeichel (in het groen) samen met kapitein Simon Kjaer bij de vriendin van Eriksen. 

Schmeichel (in het groen) samen met kapitein Simon Kjaer bij de vriendin van Eriksen. ©  AFP

Vriendin dacht dat Eriksen overleden was, tot doelman verlossende woorden sprak

Kasper Schmeichel heeft in Kopenhagen een bezoek gebracht aan zijn ploegmakker Christian Eriksen. De doelman van de nationale ploeg hield daar een goed gevoel aan over. “Hij is zichzelf opnieuw”, zei de speler van Leicester City op een persconferentie.

Vincent Van Genechten

LEES OOK: Christian Eriksen reageert voor het eerst na hartfalen tijdens EK-wedstrijd: “Ik wil weten wat er gebeurd is”

De 29-jarige Eriksen stuikte zaterdag kort voor het einde van de eerste helft van de EK-match van Denemarken tegen Finland (0-1 nederlaag) in elkaar vanwege een hartstilstand. De middenvelder van Inter werd een tiental minuten op het veld gereanimeerd. Bij het verlaten van het stadion was Eriksen bij bewustzijn. De Deen ligt in een ziekenhuis in Kopenhagen, zijn toestand is stabiel.

Eriksen zal maandag en “waarschijnlijk ook dinsdag” in het ziekenhuis blijven ter observatie. “Nu moet hij herstellen, zijn vrouw en zijn ouders zijn bij hem”, aldus manager Martin Schoots in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. De middenvelder zal de volgende EK-wedstrijden van Denemarken volgen, komende donderdag tegen de Rode Duivels en volgende week maandag tegen Rusland. “In ieder geval wil hij zijn ploeg tegen België als supporter steunen.” Schoots liet niet weten of Eriksen dan in het Parken Stadium aanwezig zal zijn.

 

 ©  AP

Intussen sprak ook doelman Kasper Schmeichel over het drama van zijn landgenoot.

“Ik heb hem gisteren bezocht en hij was goedgezind”, aldus de zoon van voetbalicoon Peter Schmeichel. “Het was geweldig om hem opnieuw te zien en zijn stem te horen. Hij is ook weer zichzelf. Het is voor iedereen een enge ervaring geweest. Hij vertelde me dat hij niet weet wat er precies gebeurd is, maar het is duidelijk dat hij en zijn familie erg geraakt zijn door de situatie. Het belangrijkste voor ons is dat het goed gaat met hem. Dat stelt ons in staat om door te gaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We hadden twee keuzes”

De vader van de Deense nummer één liet aan Bild weten wat zijn zoon zei toen hij Sabrina, de vriendin van Eriksen, ging toespreken. “Kasper heeft me gisteren verteld wat er gebeurd is. Hij rende naar haar toe en zei: Christian ademt. Ze geloofde echt dat hij was overleden.”

Kasper Schmeichel zelf had ook nog kritiek voor de UEFA omdat de wedstrijd tegen Finland uiteindelijk werd voortgezet. “We werden in een positie gebracht waarvan ik persoonlijk niet vind dat we erin moesten terechtkomen”, aldus de doelman. “We hadden twee keuzes: zondag om 12u00 terugkomen om te spelen of verder voetballen. Waarschijnlijk was er op dat moment iemand hoger geplaatst nodig om ons te zeggen dat het niet het moment was om verder te spelen.”

De Finnen waren overigens ook al klaar om zaterdag niet meer te voetballen. “We wisten niet wat er ging gebeuren, wat de UEFA aan het doen was. Tot de scheidsrechter naar onze kleedkamer kwam, maar we hadden onze schoenen al uit”, aldus de Finse doelman Lukas Hradecky. “Het Deense team had na overleg met Christian beslist om toch verder te spelen. Een beslissing die wij natuurlijk geaccepteerd en gerespecteerd hebben.”

MEER OVER EK Voetbal

Meer sportnieuws