© Joren De Weerdt

520.000 liter water in het zwembad, Nijlenaars mogen gratis zwemmen bij heropening

Nijlen -

520.000 liter water: dat is de hoeveelheid water dat de komende dagen in het zwembad van Nijlen gepompt wordt. Maandagochtend om 9u begon de kraan te lopen. Ook de andere voorbereidingen lopen volop.

Het opendraaien van de brandslang was een symbolisch moment, want de voorbije twee jaar stond het bad droog door stabiliteitsproblemen. Nu zijn die eindelijk opgelost en kan er weer aan zwemplezier worden gedacht. De komende zes weken wordt alles in gereedheid gebracht.

“Als we willen, zou het zwembad op twee dagen tijd vol zijn. Maar omdat het zo lang leeg heeft gestaan, is het beter om het traag te vullen zodat de druk niet te bruusk toeneemt. Daarom vullen we maar met één in plaats van met twee slangen, zodat het vier tot vijf dagen duurt. Sneller dan vijf centimeter per uur mag je zo’n zwembad sowieso niet vullen. In totaal gaat er 520.000 liter water in”, zegt sportbeheerder Ruud De Wachter.

Als het bad vol is, wordt de waterbehandeling opgestart. “De zes pompen worden dan opgestart. Als er nog technische problemen zouden opduiken, dan is er nog voldoende tijd om aan wisselstukken te geraken tegen de opening op 1 augustus. De temperatuur van 14 naar 28 graden brengen, neemt normaal zo’n vijf dagen in beslag. Deze week zijn ook examens gepland van de nieuwe redders en komt een firma alles poetsen. Er komt ook een mogelijkheid om online tickets kopen”, somt Ruud De Wachter de planning op.

 

 ©  Joren De Weerdt

Nieuwe verlichting

Voor de werken zijn er grote gaten gemaakt in de vloer rondom het zwembad. “Anders was het praktisch niet mogelijk om de herstelling uit te voeren. De gaten zullen nog afgedekt worden met grote schelen”, aldus De Wachter.

Ook de verlichting wordt nog aangepast. “Deze week wordt de oude tl-verlichting vervangen door ledlampen. Dat brengt het verbruik terug met de helft of meer”, vult schepen van Sport Luc Luyten (Nijlen & U) aan.

De schepen kondigt ook nog aan dat er een openingsactie volgt. “We willen onze inwoners opnieuw kennis laten maken met het zwembad. We zijn van plan om een openingsactie te doen in augustus, waarbij we de Nijlenaars de kans willen geven om gratis te zwemmen. We werken dat nog verder uit tegen de opening, later meer daarover.” (bepr)MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio