De assistentiewoningen hebben een gemeenschappelijke binnentuin. 

De assistentiewoningen hebben een gemeenschappelijke binnentuin. © rr

Eerste bewoners nemen intrek in nieuwe assistentiewoningen

Hoogstraten -

Op de hoek van de Loenhoutseweg en de Katelijnestraat in Hoogstraten is residentie De Veiling geopend. Het gaat om twintig assistentiewoningen met een gemeenschappelijke ruimte en binnentuin. Vijf woningen zijn intussen al in gebruik.

Ronny van den Ackerveken

De erkende assistentiewoningen van De Veiling zien er uit als moderne appartementen met een oppervlakte die varieert tussen 75 en 120 vierkante meter. De meeste beschikken over een eigen terras. “Wat voor de bewoners een grote zekerheid biedt, is dat er altijd iemand aanwezig is via onze noodpermanentie”, legt Stijn Leirs van beheerder AW Pro uit. “Door corona hebben mensen vooral het sociaal contact gemist. We zien dan ook meer en meer dat mensen omwille van de nabijheid van andere bewoners bewust kiezen voor een assistentiewoning, zonder dat er van een zorgvraag sprake is. De perceptie bestaat nog dat een assistentiewoning de laatste halte is voor het rusthuis als de zorg voor een van de partners te zwaar wordt of als het huis met tuin te groot wordt. Maar dat hoeft dus helemaal niet de enige aanleiding te zijn.”

Vertrouwensband

Veertien uren per week is een woonassistente aanwezig. Zij kan een vertrouwensband opbouwen met de bewoners, wat een geruststelling biedt voor de familie die soms verder af woont. AW Pro organiseert ook activiteiten op maat van de bewoners. “We willen vooral een gezellige en warme omgeving creëren”, zegt Stijn Leirs. “Buiten staat een speelhuisje voor de kleinkinderen die op bezoek komen. Alle aanwezige faciliteiten zijn vrij te gebruiken door de bewoners. Wij willen als vzw de assistentiewoningen betaalbaar houden en de bewoners maximaal ondersteunen daar waar nodig is. Momenteel is een kwart van de woningen van De Veiling bewoond. We verwachten dat in de overige vijftien tegen eind dit jaar bewoners hun intrek hebben genomen.” De twintig assistentiewoningen zijn verkocht aan privé-eigenaars en meestal verhuurd aan derden, die minimaal 65 jaar moeten zijn.

MEER OVER Wonen in de Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio