Een Aziatische hoornaar heeft gele pootuiteindes. 

Een Aziatische hoornaar heeft gele pootuiteindes. ©  rr

Eerste keer ‘monsterwesp’ gespot in Zandhoven

Zandhoven -

Er werd voor de eerste keer een Aziatische hoornaar gespot in een tuin in Zandhoven. De brandweer zone Rand, post Zandhoven, roept op om alert te zijn. Wie meent een nest van een Aziatische hoornaar te zien, maakt een foto van het nest en het insect, en stuurt het door naar vespawatch.be.

Het was toevallig een brandweerman van de post Zandhoven zelf die de monsterwesp in de eigen tuin opmerkte. Hij ontdekte ook een nest. “Onze collega vond het toch een opvallend insect, dat hij nog nooit eerder had opgemerkt”, vertelt commandant Bart Noyens. “We hebben het insect dan bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het om de Aziatische hoornaar gaat. Dit is eerste bevestigde Aziatische hoornaar in Zandhoven.”

De verschillen tussen een Aziatische en een Europese hoornaar. 

De verschillen tussen een Aziatische en een Europese hoornaar. ©  rr

De ‘monsterwesp’ is iets kleiner dan de onschuldige Europese hoornaar, maar wél veel agressiever. “Ze komt oorspronkelijk uit China”, vertelt Bart Noyens. ”In 2004 raakte een bevruchte koningin verzeild in Frankrijk, en op die manier neemt het insect de laatste jaren ook zijn intrek in België.”

De wesp vormt een bedreiging voor onze inheemse honingbijen, wilde bijen en andere bestuivers.

De Europese hoornaar daarentegen is onschuldig en zelfs nuttig. Hij is nog een halve centimeter groter dan de Aziatische. Neem dus zeker niet direct de vliegenmepper als u een uitzonderlijk grote wesp ziet vliegen. Het verschil zit hem vooral in de kleur. De Aziatische hoornaar is donker tot zelfs zwart en heeft een gele band op zijn achterlijf. Hij is eigenlijk het best herkenbaar aan de gele pootuiteindes, die de Europese hoornaar niet heeft. De Europese hoornaar heeft een bijna volledig geel achterlijf en is voor de rest roodbruin gekleurd.

Wie een nest ziet, neemt een foto en stuurt die door naar vespawatch.be. “Zij sturen gespecialiseerde verdelgers langs”, legt brandweercommandant Bart Noyens uit. “Ga zeker zelf niet aan de slag, want dan kan de Aziatische hoornaar zeer agressief uit de hoek komen. De angel is ook langer dan van een klassieke wesp, dus de steken zijn pijnlijker.”

De Zandhovense Aziatische hoornaar is intussen verdelgd. Maar de kans dat er nog meer zitten, is reëel. 

De Zandhovense Aziatische hoornaar is intussen verdelgd. Maar de kans dat er nog meer zitten, is reëel. ©  rr

Blijf vooral uit de buurt en maak een melding via www.vespawatch.be kmaMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio