De expo toont zo’n 120 tekeningen van GAL. 

De expo toont zo’n 120 tekeningen van GAL. © Stad Mechelen

Kunstenaar en politiek cartoonist GAL stelt tentoon in Cultuurcentrum

Mechelen -

In het Cultuurcentrum in Mechelen kan je nog tot en met 22 augustus terecht voor de tentoonstelling AL GAL. De expo draait rond het werk van Gerard Alsteens, alias politiek cartoonist GAL, en toont onder meer 120 van zijn tekeningen. Je vindt er ook nooit eerder getoonde werken en objecten.

Stijn Van de Sande

Tekenaar en cartoonist Gerard Alsteens (80), alias GAL, is vooral bekend van zijn wekelijkse tekeningen in het tijdschrift Knack. Hij wordt omschreven als een ‘grafisch kronikeur’ en zijn oeuvre is een engagement voor de vrije meningsuiting. In de werken van GAL zitten vaak duidelijke boodschappen die gelinkt zijn aan de actualiteit. Het zijn soms zelfs regelrechte aanklachten tegen gebeurtenissen, situaties of politici.

Tijdens de zomer zijn de werken van GAL te bewonderen op de tentoonstelling AL GAL in het Cultuurcentrum in Mechelen. Normaal gezien zou de expo vorig jaar al plaatsvinden, naar aanleiding van de tachtigste verjaardag en de zestigjarige carrière van de cartoonist, maar de tentoonstelling werd door de coronacrisis uitgesteld.

Creatieve duizendpoot

“De expo dompelt je onder in het universum van deze creatieve duizendpoot”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Je ontdekt er niet alleen zo’n 120 van zijn tekeningen en cartoons, je wordt als bezoeker ook verrast door werken uit de beginjaren van zijn carrière en tal van wonderlijke objecten, paneeltjes en andere vrije creaties die eerder zelden of nooit getoond werden aan het grote publiek.”

De Cultuurschepen is trots dat de tentoonstelling in Mechelen plaatsvindt. “We zijn fier dat we ’s lands knapste politieke cartoonist kunnen exposeren in ons Cultuurcentrum”, zegt hij. “De werken van GAL zijn niet vrijblijvend. Hij houdt onze tere democratie al jaren een spiegel voor. Zijn messcherpe analyses nodigen uit tot reflectie en debat over de actualiteit en de wereld waarin we leven.”

Samen met de tentoonstelling verschijnt er ook een boek. Het gelijknamige boek AL GAL verschijnt bij Stockmans Art Books en is te koop op de tentoonstelling.

De tentoonstelling verrast met verschillende vrije creaties van GAL.

De tentoonstelling verrast met verschillende vrije creaties van GAL. © Stad Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio