Bart Vanmarcke met Gust en Veronique Casteels in Carrefour Market.

Bart Vanmarcke met Gust en Veronique Casteels in Carrefour Market. © Erik Van Eycken

Bonheiden bouwt digitale ontmoetingsplaats voor werkgevers en jobstudenten

Bonheiden -

#2820studentenjobs is een platform waar jongeren in contact worden gebracht met lokale handelaars in functie van een studentenjob. Dit kan voor hulp bij eenmalige gebeurtenissen of evenementen, voor korte of lange periodes in de vakantie of voor terugkerende periodes of weekends gedurende het jaar.

Erik Van Eycken

De gemeente Bonheiden lanceert de digitale ontmoetingsplaats #2820studentenjobs waarop werkgevers hun jobaanbod kunnen posten. Studenten die een centje willen bijverdienen, krijgen een handig overzicht van de vacatures. “Lokale handelaars kunnen makkelijk en gratis zelf hun openstaande vacatures voor vakantiewerk, samen met hun contactgegevens, op het platform publiceren. Met dit initiatief willen we lokale handelaars helpen om eenvoudig extra werkkrachten te vinden. En dat is nodig, studenten hebben door corona bijna een heel jaar niets kunnen bijverdienen. Vanuit studenten is er veel vraag naar jobs, we geven een duwtje in de rug”, legt schepen van Lokale Economie Bart Vanmarcke (Open Vld) uit.

Ook Katrien Sterckx van Table in a Box zoekt studenten.

Ook Katrien Sterckx van Table in a Box zoekt studenten. © Erik Van Eycken

Examens

Carrefour Market Bonheiden is voor jobstudenten een van de grootste werkgevers in Bonheiden. Op piekmomenten zijn er tot zo’n dertig extra werkkrachten nodig. “Studenten hebben ons uit de nood geholpen”, zegt uitbater Gust Casteels. “Zeker in het begin van de pandemie, toen velen begonnen te hamsteren. Maar ook nu nog zijn studenten belangrijk. Deze periode van het jaar is het bovendien moeilijk om studenten te vinden door de examens”, legt hij uit.

Ook Bakkerij Carl maakt gebruik van het platform.

Ook Bakkerij Carl maakt gebruik van het platform. © Erik Van Eycken

Te laat naar bed

Zijn dochter Veronique staat in voor de planning van de studenten en dat blijkt geen makkelijke klus. “Vroeger kwamen studenten een maand werken tijdens het zomerverlof, nu selecteren ze de weken en weekends wanneer er geen andere activiteiten zijn. Er is dus een constante instroom nodig. Om tien studenten aan de slag te krijgen, heb je een aanbod tot dertig studenten nodig zodat de puzzel klopt. Er is ook een mentaliteitswijziging. Vroeger volstond een telefoontje naar de ouders wanneer een student niet kwam opdagen, nu bellen de ouders zelf met de boodschap dat zoon- of dochterlief niet komt omdat ze te laat in bed kropen. Ziektebriefjes zijn ook schering en inslag. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Dit gemeentelijk platform zal onze zoektocht hopelijk iets makkelijker maken.”

In het centrum van Bonheiden zoeken heel wat handelaars studenten.

In het centrum van Bonheiden zoeken heel wat handelaars studenten. © Erik Van Eycken

Beterschap

Toch leek er tijdens corona beterschap op komst. Carrefour hoefde tijdens de pandemie de deuren niet te sluiten, waardoor er voortdurend jobs waren. “Bars en cafés waren gesloten, waardoor de studenten weinig anders om handen hadden. Ik denk echter dat we deze zomer goed zullen moeten zoeken om alle jobs ingevuld te krijgen. We vermoeden dat jongeren na de lockdowns vooral plezier willen maken en dus minder gaan werken.”

Toch is de rol van studenten deze zomer belangrijk. “We hebben uitzonderlijk toegestaan dat ons personeel verlof kon opsparen, waardoor er deze zomer meer vast personeel op vakantie gaat. Studenten blijven belangrijk, we zijn blij dat we op hen kunnen rekenen”, besluit Gust.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio