©  BELGA

Cavendish blijft vaag over Tour-deelname, Evenepoel niet op hoogtestage

“Een kinderdroom als sprinter.” Mark Cavendish likkebaarde na zijn ritzege in de Baloise Belgium Tour. Hij kreeg immers de lead-out mee van Sam Bennett, genaamd Michael Morkov.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK: Mark Cavendish wint laatste rit in Baloise Belgium Tour, eindzege voor Remco Evenepoel

Mark Cavendish was bijzonder blij met zijn zege, ondanks zo’n gigantisch palmares. “In het begin van de week stelden we vast dat deze ronde zoveel sprinters heeft, meer zelfs dan de meeste grote rondes”, aldus de Britse sprinter. “Het zou dus niet eenvoudig worden, maar Tom Steels zat vandaag achter onze veren en ik was erg gemotiveerd. Het team is ook fantastisch, hé. Ik zat met Michael Morkov als lead-out. Tja, dan weet je dat je wint (lacht). Ik koers niet vaak met hem omdat hij de vaste lead-out is van Sam Bennett, maar die moest afhaken voor deze wedstrijd. Met ook nog Lampaert en Keisse erbij is dit echt een kinderdroom voor een sprinter om mee te sprinten.”

De sprint met Tim Merlier was best prangend. “Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat de leiding midden in een sprint zoveel veranderde. We gingen echt meerdere keren elkaar voorbij. Hij ging vroeg aan, maar uiteindelijk kon ik erover komen. Het is altijd leuk om te winnen in België met een Belgisch team.”

De Tour de France is weer een topic nu Cavendish in vorm is én Bennett wat sukkelt met pijntjes. “Dat is een discussie die gevoed wordt door de media, niet door mij. Hetzelfde voor dat Merckxrecord… Ik ben niet degene die dat wil najagen, dat lijken de media wel. We zullen wel zijn. Sam Bennett is de uittredende groene trui, hij heeft dan ook het recht om naar de Tour te gaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Evenepoel niet op hoogtestage

“Het was nog hectisch in de laatste lokale ronden”, aldus Evenepoel. “Het werd toen meteen nerveus, maar ik denk dat we een perfecte laatste ronde hebben gereden. We zaten altijd attent vooraan. Het centrum van Beringen was mijn finishlijn, om het zo te zeggen. Daar kon ik de jongens goed afzetten. Ik heb dan tot aan het ronde punt doorgereden, waarna ik me nog moest reppen om mee te zijn met de groep. Maar dit is wel heel leuk, dat ‘Cav’ wint. De hele ploeg heeft daarvoor gewerkt, plus dan het eindklassement. Dit is een droom.”

Het is de tweede eindzege in de Baloise Belgium Tour voor de man uit Schepdaal.

“Deze is heel belangrijk”, klinkt het. “Na alles wat er gebeurd is, waar ik vandaan kom… Dan doet dit deugd. Het is een teken dat we op de goeie weg zijn naar mijn topniveau. Dit is dan ook een soort dankuwel aan iedereen die me gesteund heeft. Eerst om klaar te geraken voor de Giro en dan hier door twee overwinningen te pakken. Ik maak een heel goeie progressie door, maar er is nog wat meer tijd nodig. Dat komt wel in orde.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En nu, een hoogtestage? “Ik ga zeker de BK’s doen (tijdrit op 16 juni en wegrit op 20 juni, red.). Die stage, dat is nog niet zeker. Waarom? Op hoogte train je aan een lagere intensiteit en langere uren. In mijn geval is die intensiteit net belangrijk op dit moment. Ik ga dus misschien naar Spanje. Daar zijn er langere beklimmingen. En dan begin juli vertrek ik naar Tokio voor de Olympische Spelen.”

Meer sportnieuws