Pol: “Het opvullen met asfalt is maar een zoethouder.” 

Pol: “Het opvullen met asfalt is maar een zoethouder.” ©  Leo De Nijn

Bewoner draait zelf op voor kosten aan auto na vullen van putten in Prinsenlaan

Leest -

Bewoner Pol Matheus (71) uit De Prinsenlaan in Leest (Mechelen) blijft met de gebakken peren zitten. Na het opvullen van diepe putten in de rijbaan door de stadsdiensten, werd het koetswerk van zijn auto besmeurd met kleine teerspikkels van het asfalt, nadat er een autobus was doorgereden. “Onvoldoende bewijzen”, zegt de verzekering van het stadsbestuur. “Een schande. Wij wonen hier in de lelijkste straat van Mechelen, en nu dit nog”, zegt een verbolgen bewoner.

Leo De Nijn, Sven Van Haezendonck

De Prinsenlaan ziet er inderdaad niet zo prinselijk mooi uit. Ze is onder te brengen bij ‘de erbarmelijkste straten in Mechelen’. Mensen met een rolwagen blijven hier best weg.

“De stadsdiensten komen hier geregeld de putten in onze straat opvullen. Het zijn lapmiddelen, maar we zijn dan telkens voor enige tijd verlost van het hotsen en botsen voor we met onze auto in de garage rijden”, doet Pol zijn verhaal.

In december 2019 hadden de bewoners nog maar eens hun beklag gedaan over de uitgeholde putten in de straat. “Het opvullen met wat asfalt is een zoethouder. Om het half uur rijdt hier de bus Mechelen-Battel-Leest door. Dat doet er zeker geen goed aan. Na een tijdje vliegen de steentjes uit het beton tot in onze voortuinen en zelfs tegen de ramen. Zoals je kan zien zijn hier door de stad ook een aantal parkeervakken getekend. Maar niemand durft zijn auto nog in de straat laten staan, om niet voor te hebben wat ik heb meegemaakt.”

De bus Mechelen-Battel-Leest.  

De bus Mechelen-Battel-Leest.  ©  Leo De Nijn

Teerspikkels

Op het koetswerk van de auto kleven kleine spatjes teer van asfalt. De stadsdiensten kwamen in december 2019, een paar dagen na de klachten van de bewoners, de diepe putten in de rijbaan wegwerken met asfalt. “Mijn wagen stond op deze parkeerstrook (zet zijn auto precies nog eens op diezelfde plaats, red). De stadsdiensten waren de herstellingswerken komen uitvoeren. Een tijd later reed een autobus over de opgevulde putten. Ik had het niet meteen opgemerkt. Mijn rechter zijflank vertoonde kleine spikkels. Dat bleek teer te zijn van het asfalt waar de bussen, kort na het herstel, zijn over gereden”, gaat Pol verder.

Buurman Jef getuigt dat de spikkels wel degelijk afkomstig zijn van het asfalt waar de putten in de straat worden mee opgevuld. Op foto is de schade moeilijk vast te leggen. Toch zie en voel je de spikkeltjes in het koetswerk van Pols auto. Maar er zijn onvoldoende bewijzen, zo oordeelt Ethias, de verzekering van de stad Mechelen.

Afgesloten dossier

“Klopt”, zegt schepen van Openbare Werken, Patrick Princen. “Het schadedossier is afgesloten wegens ‘geen oorzakelijk verband’.” Pol heeft ondertussen al het mogelijke gedaan om de spikkels opgepoetst te krijgen, maar dat lukt niet. Herspuiten in de garage is de enige uitweg om de spikkels eruit te krijgen. Op zijn kosten.

“Ondertussen vliegen de steentjes in het rond wanneer de bus passeert. Alleen als vrienden op bezoek komen, wordt er nog op de rijbaan geparkeerd. Triestig vinden we dat hier allemaal. Wij betalen zoals elke Mechelaar onze stadsbelasting. Hebben we dan geen recht op een deftige straat ?”, zeggen ook andere bewoners.

Schepen Princen heeft er oren naar. “In de loop van volgende week komt de teamchef van de onderhoudsploeg ter plaatse om te bekijken wat we kunnen doen. Ofwel gaan we het plaatselijk herstellen of we nemen De Prinsenlaan op in de planning van de volledige asfaltvernieuwing. Maar we gaan dat oplossen”, verzekert de schepen.

Teerspikkels. 

Teerspikkels. ©  RR

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio