©  AP

En nu de sportieve dreun? “Christian Eriksen is een paar minuten gestorven, kans is klein dat hij ooit nog zal voetballen”

De Deense voetballer Christian Eriksen heeft geluk gehad dat hij nog leeft, maar het is onwaarschijnlijk dat hij nog zal voetballen. Dat zegt sportcardioloog Sanjay Sharma, die eerder met de voetballer samenwerkte bij Tottenham Hotspur, nadat Eriksen geveld werd door een hartstilstand.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK: ANALYSE GOOTS. “De Deense kapitein is nu al voor mij dé man van dit EK”

Tijdens de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland stuikte de 29-jarige middenvelder zaterdag vlak voor de rust in elkaar. Eriksen werd minutenlang gereanimeerd op het veld, alvorens hij naar het ziekenhuis werd gebracht. De wedstrijd werd een tijdlang stilgelegd, maar kon uiteindelijk toch worden afgewerkt toen bleek dat Eriksen in stabiele toestand verkeerde.

Volgens professor Sanjay Sharma, hoogleraar sportcardiologie aan een Londense universiteit, zullen voetbalorganisaties “zeer streng” zijn om Eriksen opnieuw te laten spelen. Sharma, die bij Tottenham samenwerkte met Eriksen, benadrukt dat er iets vreselijk mis is gegaan. “Deze man had tot 2019 normale tests, dus hoe verklaar je deze hartstilstand?”, klinkt het.

 

 ©  Pool via REUTERS

“Paar minuten gestorven”

Het feit dat Eriksen intussen wakker is, is volgens de cardioloog een zeer goed teken. “Dat betekent dat zijn vooruitzichten goed zijn”, gaat Sharma verder. “Ik weet niet of hij ooit nog zal voetballen. Het klinkt misschien bot: maar Eriksen is voor een paar minuten gestorven. Gaan medische professionals het risico lopen om hem opnieuw te laten sterven? Het antwoord is nee.”

“Het goede nieuws is dat hij zal leven, het slechte nieuws is dat hij waarschijnlijk aan het einde van zijn carrière is gekomen. In het Verenigd Koninkrijk zou hij alleszins niet mogen spelen, wij zijn daar heel streng in.”

De bondscoach van de Deense ploeg, Kasper Hjulmand, had tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen Finland, moeite om zijn tranen te bedwingen. “Het was een traumatische ervaring”, klonk het.

LEES OOK: Wie is Christian Eriksen? Absolute ster van de Denen die groot werd aan de hand van enkele Rode Duivels

De Deense voetbalbond zond zondagmorgen een tweet de wereld in over de toestand van Eriksen. “Deze morgen hebben we gesproken met hem”, stelt het statement. “Hij maakt de groeten over naar zijn ploegmaten. Zijn conditie is stabiel en hij blijft in het ziekenhuis voor verdere onderzoeken. Het team en de staf heeft crisisondersteuning gekregen en zal er voor elkaar zijn na het incident van gisteren. We willen iedereen danken die Eriksen eerde, van fans, spelers, de koninklijke families van Denemarken en Engeland, internationale voetbalbond, clubs en meer. We moedigen iedereen aan om ons steunboodschappen te bezorgen, zodat deze aan Eriksen en zijn familie kunnen bezorgd worden.”()

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER EK Voetbal

Meer sportnieuws