De jongeren observeren de slechtvalken op de Sint-Romboutstoren.  

De jongeren observeren de slechtvalken op de Sint-Romboutstoren.  © rr

Natuurpunt en ROJM brengen jongeren in contact met de natuur om hen heen

Mechelen -

Natuurpunt en de Mechelse jeugdwerking ROJM organiseerden de voorbije weken verschillende activiteiten voor jongeren in de natuur. Op die manier willen ze de jeugd in contact brengen met de omgeving om hen heen. “Ze herkennen nu vogels en planten waar ze vroeger zomaar voorbij liepen”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Het project is een initiatief van Natuurpunt en jeugdwerking ROJM. “We merkten dat we jongeren met een migratieachtergrond vaak moeilijk konden bereiken met onze werking”, zegt Nils Iwens van Natuurpunt Mechelen. “Daarom werkten we samen met ROJM een vijftal activiteiten uit voor de jongeren van het jeugdhuis. Zo zijn we gaan vogelspotten en hebben ze planten en insecten leren herkennen.”

Zeker die laatste activiteit was een schot in de roos. “Via de app ‘Obsidentify’ gingen we op een soort Pokémonjacht in de stad, maar dan gericht op echte planten en diertjes”, zegt begeleider Hannes Ledegen van Natuurpunt. “Dat spelelement werkte. Het werd al snel een wedstrijdje waarbij de jongeren onderling stoeften over welke plant of insect zij hadden kunnen fotograferen. Op die manier leerden ze ook stelselmatig bij en hopen we dat de interesse voor de natuur definitief aangewakkerd is.”

Bewustzijn

“Het is mooi om te zien dat we op deze manier jongeren kunnen betrekken bij natuurstudie”, zegt Ledegen. “Uit de samenwerking met ROJM hebben we dan ook veel geleerd voor toekomstige samenwerkingen met scholen en jeugdwerkingen. Daarnaast levert ze ons ook een schat aan informatie op. Want omdat Obsidentify verbonden is met de website waarnemingen.be kunnen we de populaties nog beter in kaart brengen.”

Ook ROJM-begeleider Zakaria Kerkri is tevreden over de samenwerking met Natuurpunt. “Het is belangrijk dat jongeren de natuur om zich heen leren kennen, zeker nu klimaatverandering steeds belangrijker wordt. Dat bewustzijn probeerden we aan te zwengelen. De jongeren zijn zich nu veel bewuster van de vogelgeluiden en de planten om zich heen, terwijl ze er vroeger zonder omkijken voorbij zouden lopen.”

Volgens Kerkri smaakt de samenwerking zeker naar meer. “De jongeren waren heel enthousiast”, zegt hij. “Het begin was soms moeilijk. We moesten er soms aan trekken en sleuren om hen om 9u ’s morgens aan het werk te krijgen. Maar van zodra ze er aan begonnen, groeide het enthousiasme. Het waren heel leuke dagen waarbij de jongeren heel veel hebben geleerd en zich ook heel hard hebben geamuseerd.”


 

 © rr

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio