©  AFP

 ©  Pool via REUTERS

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  EPA-EFE

 ©  AFP

1 / 7
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Toestand Eriksen stabiel, Denen gaan wel met 1-0 onderuit tegen Finland

In wat nu al de meest bewogen wedstrijd van het EK zal blijken, heeft Finland voor een stunt gezorgd door in zijn eerste EK-wedstrijd ooit te winnen tegen Denemarken. Dankzij een doelpunt van Joel Pohjanpalo werd het uiteindelijk 0-1. Al was dat eigenlijk bijzaak nadat Christian Eriksen kort voor de rust neerzeeg na hartfalen. Het zag er aanvankelijk niet goed uit en de wedstrijd werd onderbroken, maar na een klein uur kwam het verlossende nieuws dat Eriksen het goed maakte. Na de onderbreking trok Finland uiteindelijk het laken naar zich toe.

Tjorven Messiaen

Het waren angstaanjagende beelden. Kort voor rust bood Eriksen zich aan bij een inworp, waarna hij zonder aanwijsbare reden neerviel. Meteen was de paniek groot. Op dat moment hadden de Denen al 40 minuten lang het Finse doel zonder succes belegerd, maar dat deed in die 41ste minuut helemaal niet meer ter zake. De paniek in de ogen bij de andere spelers op het veld en in die van de supporters in de tribune sprak boekdelen.

Terwijl iedereen zijn hart vasthield, kreeg Eriksen een hartmassage. Er kwam zelfs een defibrillator aan te pas. Het was muisstil in het Parken Stadion. Met tranen in de ogen vormden de Deense ploegmaats van Eriksen een ‘scherm’ rond de onfortuinlijke middenvelder.

 ©  Pool via REUTERS

De match werd logischerwijs stopgezet, maar een klein uur later kwam het verlossende nieuws: Eriksen was ‘oké’. Hij was bij bewustzijn en zijn toestand was stabiel. Oef. Nadat Eriksen zijn ploeggenoten vanop zijn ziekenhuisbed had toegesproken en hen verzekerd had dat hij oké was, drong hij er zelfs op aan om de wedstrijd nog af te werken. Wat ook gebeurde. Na een onderbreking van een tweetal uur werd de partij opnieuw op gang getrapt.

Pohjanpalo met de eerste ooit

Echt uitgelaten was de sfeer niet meer, maar de opluchting bij iedereen aanwezig was duidelijk zichtbaar. Toch leek de focus opnieuw op voetbal te liggen. Denemarken pakte de draad van voor de onderbreking opnieuw op en ging op zoek naar de openingstreffer. De Finnen hielden zich vast aan de takken van de bomen.

De verrassing was dan ook groot toen Finland op het uur plots op voorsprong kwam. Joel Pohjanpalo scoorde met een stevige kopbal de eerste Finse goal uit de geschiedenis van het EK voetbal. Joakim Maehle liet de aanvaller van Union Berlin te gemakkelijk uit de rug komen en ook doelman Schmeichel zag er niet al te goed uit. En zo was het bij de eerste kans voor de Finnen prijs. Pohjanpalo wist met zijn vreugde geen blijf, maar hield zich uiteindelijk toch in. Met wat eerder gebeurde in het achterhoofd, vierde hij uiteindelijk ingetogen.

 ©  EPA-EFE

Mes op de keel

De Denen zaten in de problemen. Al kreeg het een kwartier voor tijd wel een uitgelezen kans om de scheve situatie recht te trekken. Poulsen ging makkelijk liggen nadat Arajuuri hem met de knie aantikte, waarop de Denen een strafschop kregen Hojbjerg nam het geschenk echter niet aan. De middenvelder van Tottenham trapte zonder overtuiging naar de rechterbenedenhoek en gaf Hradecky zo de kans om zich tot held van de natie te ontpoppen.

Met de achterstand begon de tijd ondertussen echt te dringen voor de Denen en het ging vol op zoek naar de gelijkmaker. De Finnen vochten voor elke morzel grond. Het was met hangen en wurmen, maar de Huuhkajat hielden stand.

Zo boeken de Finnen in hun eerste EK-match ooit meteen hun eerste overwinning. Voor de Denen wordt het dan weer van moeten donderdag tegen de Rode Duivels. Al is de belangrijkste conclusie na deze match dat Christian Eriksen het goed stelt.

  • Christian Eriksen zakte plots in elkaar in de eerste helft.
  • Finland stunt op het veld van Denemarken.
  • Denemarken en Finland zitten in dezelfde groep als België.
 • Vooraf

  Welkom beste lezer bij de derde
  EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland. Vanaf 18u zit u hier goed voor de
  laatste updates van de wedstrijd!

 • Vooraf

  Opstelling Finland:

 • Vooraf

  Opstelling Denemarken:

 • 18u00 Start van de 1ste helft

 • 1'

  Eerste helft afgetrapt

  Starten de Finnen hun debuut op een groot toernooi met een overwinning?

 • 4'
  icon

  Gele kaart

  Robin Lod van Finland krijgt geel na een stevige tackle.

 • 5'

  Hoekschop Denemarken

  De eerste hoekschop in de wedstrijd is voor Denemarken, kan de thuisploeg een eerste keer dreigen?

 • 8'

  Knal Wind

  Denemarken zoekt gretig naar een doelpunt. Wind probeert het met een afstandsschot, zijn knal heeft een goede redding van doelman Hradecky nodig.

 • 12'

  Denemarken zet druk

  De openingsfase is duidelijk voor de Denen. De aanvalsdrang van de thuisploeg is groot na 12 minuten spelen. Op deze manier zullen de Finnen een moeilijke avond beleven.

 • 14'

  Save Hradecky!

  Højbjerg kopt richting doel, Hradecky pakt uit met een uitstekende save en voorkomt de 1-0! Voorlopig zit er voor de Finnen niet meer in dan verdedigen. 

 • 17'

  Wat kan Finland?

  Niets voorlopig... Denemarken domineert en houdt het tempo hoog. Het is opvallend dat de Denen nog niet op voorsprong staan!

 • 19'

  Eriksen haalt uit

  Eriksen krijgt veel ruimte en pakt uit met een schot, zijn poging heeft opnieuw een goede redding van doelman Hradecky nodig.

 • 22'

  Delaney over

  Eriksen bereikt Delaney die over mikt. Opnieuw een doelpoging van de Denen, maar op een doelpunt blijft het wachten.

 • 26'

  Braithwaite zijnet

  Braithwaite vindt geen aanspeelpunt en probeert het dan maar zelf. Zijn poging eindigt in het zijnet. 

 • 28'

  Pukki moet bekomen

  Pukki krijgt een arm van Christensen tegen het gezicht en moet er even van bekomen. 

 • 31'

  Stevige botsing

  Hradecky en Uronen botsen vol tegen elkaar. De verdediger van KRC Genk heeft tijd nodig om overeind te komen, maar hij kan weer verder.

 • 33'

  Opnieuw verzorging

  Het lijkt wel een slagveld. O'Shaughnessy krijgt de bal snoeihard in het gezicht met een bloedneus tot gevolg. Opnieuw moet een Fin verzorgd worden.

Vastgoed

Jobs in de regio