Opnieuw mysterieuze stank in Antwerpen: oorzaak nog niet gevonden

Er hangt sinds zaterdagmiddag opnieuw een moeilijk te definiëren chemische geur over Antwerpen. Brandweer Zone Antwerpen en de milieudienst van de stad zijn op zoek naar de oorzaak, maar die is nog niet gevonden.

LEES OOK: Stank teistert Antwerpen, maar niemand weet precies waarom: moeten we ongerust zijn?

Brandweer Zone Antwerpen kreeg al een twaalftal oproepen binnen over de geurhinder. “Het betreft een mazoutachtige geur”, bevestigt woordvoerder Marie De Clercq van Brandweer Zone Antwerpen. “Onze ploegen gaan altijd ter plaatse om metingen uit te voeren en op zoek te gaan naar de oorzaak, maar die is momenteel nog niet gevonden.”

“We zijn aan het rondhoren bij bedrijven, in de haven en daarbuiten, want het is niet gezegd dat de stank van een onderneming in de haven komt”, zegt een woordvoerder van schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “Het komt zeker niet van Total. Daar zijn ze niet met processen bezig die tot geurhinder zouden kunnen leiden.”

Het is ook niet gezegd dat het om dezelfde geur gaat die de stad vorige maand een paar keer teisterde en waarvan de oorzaak niet gevonden is. Toen ging het om een petroleumgeur en er werden vragen over gesteld op de gemeenteraad. Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) zei dat het Havenbedrijf en de Vlaamse Milieumaatschappij alles in het werk stelden om de oorzaak te vinden. “Met wat we nu weten is er nooit gevaar geweest voor de volksgezondheid”, zei de schepen ook nog.

“Voor Groen Antwerpen is de maat vol”, zegt Groen-provincieraadslid Ilse Van Dienderen. “De laatste maanden zijn de klachten over geurhinder schering en inslag. Telkens stellen we vast dat brandweer, milieudienst en politie in het duister tasten over de oorzaak. Er moeten meer geurdetectiesystemen komen en bedrijven moeten geresponsabiliseerd worden om maatregelen te nemen om geurhinder tegen te gaan en te monitoren”, zegt Van Dienderen.

“We vragen de gouverneur om het onderzoek in handen te nemen en samen met de verschillende overheidsdiensten een geurhinder actieplan op te maken”, aldus het provincieraadslid voor Groen.

 dh, svw, jtp

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio