Een “wereldberoemde Italiaanse dirigent” leidde het concert onder een van de Turnhoutse windmolens in goede banen. © WOAD

Huilslangconcert geeft stem aan windenergie

Turnhout -

In de aanloop naar de internationale winddag, dinsdag 15 juni, vroeg Campina Energie aandacht voor burgerparticipatie in windenergie. Daarvoor werd enthousiast geslingerd met plastic buizen.

Wouter Adriaensen

Naar aanleiding van Global Wind Day worden enkele mooie voorbeelden in de kijker gezet. Een daarvan is het Pampero-windpark op het Turnhoutse industrieterrein. Vorig jaar produceerden de twee windturbines genoeg energie om bijna 2.800 gezinnen een jaar lang te bevoorraden. Het was het Turnhoutse stadsbestuur dat energieleverancier Eneco doorverwees naar burgercoöperatie Campina Energie.

“Vandaag staan er windmolens op de terreinen van de vroegere drukkerij Proost en van labelproducent Avery Dennison”, vertelt Jef Van Eyck van Campina Energie. “Eind dit jaar zal die bij windbedrijf Yepp actief operationeel zijn. Er zijn nog plannen voor windmolens en zonnepaneelinstallaties. Daarvoor zijn we op zoek naar 1,5 miljoen euro. Zodat burgers mee eigenaar kunnen worden van windturbines en zonnepaneelinstallaties. De zon en de wind zijn immers van iedereen.”

Klimaatneutrale stad

Ook vier gebouwen van Stad Turnhout beschikken over zonnepanelen mede dankzij Campina Energie. “Over dertig jaar willen we een klimaatneutrale stad zijn”, zegt schepen voor Milieu en Energie Astrid Wittebolle (Groen) in haar functie als Turnhouts ‘be-wind-voerder’. “Daarbij vinden we het belangrijk om burgers te betrekken en dus leggen we 20% participatie op. Maar daar hebben we geen waterdichte juridische bevoegdheid voor. Hopelijk kan die op Vlaams niveau verankerd worden.” De burgercoöperaties roepen op om daarvoor naar het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) te mailen.

Campina Energie wou ook de belangrijkste speler in het verhaal aan het woord laten: de wind zelf. “Speciaal voor ons is een wereldberoemde Italiaanse dirigent gisteren te voet van Milaan naar Turnhout gekomen”, aldus Jef Van Eyck. Anderen meenden dan weer dat het Turnhouts theatermaker Stijn Van de Wiel was die een prachtige uitvoering van het Concerto Pampero voor Huilslangen, plastic buizen die ‘zingen’ als ze rondgeslingerd worden, dirigeerde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners