© ATV

Ook in de Schelde meer PFOS dan toegelaten: 26 bedrijven lozen afvalwater, sectorfederatie ontkent

Ook in de Schelde wordt de norm voor PFOS overschreden. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Mieke Schauvliege (Groen).

Essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, weerlegt het bericht en betreurt “ten zeerste de foutieve informatie die hierover is verspreid”.

Bron: BELGA

Volgens het schriftelijke antwoord van Demir zijn er 26 bedrijven die water in de Schelde lozen dat PFAS bevat, de verzamelnaam van de chemicaliën waartoe PFOS behoort. Het gaat volgens het antwoord van Demir naast 3M ook om onder meer Bayer, BASF en Ineos.

Bayer benadrukt zaterdagochtend in een persbericht dat het bedrijf vanuit de productiesite in Antwerpen geen vergunning heeft om PFAS-stoffen te lozen in het Antwerpse havengebied.

De afgelopen tien jaar werd op twee plaatsen de concentratie van PFOS gemeten in planten en dieren. De milieukwaliteitsnorm werd op beide plaatsen overschreden.

Schauvliege pleit opnieuw voor een onderzoekscommissie en voor een stevig beleid met boetes. “We geraken nooit meer van die stoffen af omdat ze niet van nature afbreken”, zegt ze. “En als er te veel giftige stoffen in het water terechtkomen, moet dat leiden tot boetes en moeten de vergunningen herbekeken worden. Als iemand telkens veel te hard rijdt, wordt het rijbewijs ook ingetrokken.”

Geen lozingen van PFOS

Volgens essenscia is het correct dat bepaalde bedrijven een vergunning hebben om afvalwater te lozen, maar gebeurt die lozing volgens strikte regels en heel strenge normen en is er daarop strikte controle door de Vlaamse overheid. “Maar dit gaat dus niet over vergunde lozingen van PFOS. Die stof is al meer dan vijftien jaar verboden en de bedrijven die vandaag in de media genoemd worden, hebben die stof zelfs nooit geproduceerd. We zijn dan ook zeer verbaasd over de berichtgeving hierover”, klinkt het.

Als er verhoogde PFOS-concentraties gemeten worden in het Scheldewater, is dit omdat die stof moeilijk afbreekt, aldus de sectorfederatie. Net daarom is er op basis van voortschrijdend wetenschappelijk inzicht beslist om dergelijke stoffen uit te faseren. Bovendien zijn er ook andere bronnen die de waterkwaliteit van de Schelde beïnvloeden, zoals huishoudelijk afvalwater, historische vervuiling of lozingen verder stroomopwaarts, klinkt het nog. Volgens essenscia is er dus geen oorzakelijk verband met de huidige lozingen van bedrijven, want “die verlopen volgens het boekje en worden permanent opgevolgd op basis van milieukwaliteitsnormen”.

“Bedrijven moeten uiteraard de milieuregels volgen en ze doen dat ook”, zegt gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren. “Een bedrijfsvergunning voor de lozing van afvalwater zomaar linken aan de resultaten van PFOS-metingen in de Schelde houdt echter geen steek en zorgt nodeloos voor commotie. Het is vooral jammer dat er op deze manier bijkomende ongerustheid wordt veroorzaakt in een complex milieudossier.”

 blg

MEER OVER PFOS-vervuiling

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio