Toen Robin en Sophie het atelier zagen, waren ze verkocht. 

Toen Robin en Sophie het atelier zagen, waren ze verkocht. © Marc Peeters

Koppel wil oude wagenmakerij renoveren

Olen -

Na een stilstand van ruim veertig jaar is er weer volop leven in de oude wagenmakerij van de familie Ennekens in de Wagenmakersstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Olen. De nieuwe eigenaars Robin Vercammen en Sophie Dillen willen het atelier op termijn openstellen voor publiek. Ondertussen worden vrijwilligers gezocht om te helpen bij de opwaardering.

Marc Peeters

Robin en Sophie waren al langer op zoek naar een huis met karakter en met een ruimte om ambachtelijk aan de slag te gaan. Online wilde dat allemaal niet zo goed lukken. “Tot we hier toevallig voorbij reden en we een bordje ‘uit de hand te koop’ zagen staan”, vertelt Sophie. “De voet ging op de rem. Het telefoonnummer bleek van de buren te zijn, meteen ook nabestaanden van de laatste wagenmaker.”

Het koppel ging kijken en toen de rolpoort open ging, wisten ze meteen dat ze gevonden hadden waar ze naar zochten. “In het atelier had de tijd veertig jaar stilgestaan. De originele machines stonden er nog en waren in goede staat. De oude werktuigen lagen nog gewoon op de werkbanken. Zelfs de houtkrullen lagen nog gewoon naast de machines. Zoveel authenticiteit, dit mocht niet verloren gaan.”

In het atelier heeft de tijd stil gestaan

In het atelier heeft de tijd stil gestaan

Sophie verrichtte opzoekwerk. “De geschiedenis van het gebouw gaat al een paar eeuwen terug. Op kaarten uit het einde van de negentiende eeuw staat de huidige toestand al beschreven. De huidige hoofdas Gerheiden was er al, maar de zijstraat was niet meer dan een pad. Dat deze verbinding later de naam Wagenmakersstraat kreeg, heeft dus alles te maken met dit pand. De bedrijvigheid van de familie Ennekens ligt overigens ook mee aan het bestaan van de Rademakersstraat hier vlakbij.”

De straat is genoemd naar de aanwezige bedrijvigheid

De straat is genoemd naar de aanwezige bedrijvigheid © Marc Peeters

Restaureren behoort tot de scholing van Sophie en ook Robin die in het verleden als gids werkte in de forten rond Antwerpen, heeft wat met erfgoed. “Daarom willen we het atelier in stand houden. Er is wel flink wat werk aan. Er moeten scheuren hersteld worden, het dak moet vernieuwd worden, net als het schrijnwerk, de vloer moet verstevigd worden, enzovoort. Het einddoel is de werkplaats occasioneel te tonen bij gelegenheden als bijvoorbeeld het erfgoedweekend of dagen waarop het ambacht in de kijker staat.”

Hulp gezocht

Robin en Sophie kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. “We zijn nog op zoek naar oude kaarten, foto’s of verhalen die kunnen helpen om de geschiedenis van de wagenmakerij in kaart te brengen. De vorige eigenaars hebben ons al materiaal bezorgd, maar wellicht is er meer. Daarnaast zitten we nog met zo’n zes kuub oude gereedschappen. Die moeten geïnventariseerd en ook nog verder behandeld worden. Wie zin heeft om daarbij een handje te helpen mag contact opnemen met ons.”

De werktuigen moeten geïnventariseerd worden

De werktuigen moeten geïnventariseerd worden © rr

Vandaag is het koppel volop bezig met het opknappen van het woonhuis. “Een oude waterput krijgt een vooraanstaande plaats. Ik denk dat niet alleen wij tevreden zijn dat we deze locatie hebben gevonden, maar het huis heeft ook op ons gewacht. De vroegere eigenaars vinden het ook prachtig dit stukje nostalgie niet verdwijnt.”

Contact opnemen met Robin en Sophie kan via 0477/05.80.40.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio