©  BELGA

Burgemeesters van ‘perimeter’-gemeenten over PFOS-vervuiling: “We moeten alles in de pers vernemen”

Antwerpen -

De burgemeesters van de gemeenten binnen de perimeter van 15 kilometer rondom de 3M-fabriek houden de situatie nauwlettend in de gaten. Sint-Niklaas gaat ook stalen onderzoeken op de giftige stof PFOS. In Beveren eist burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) meer duidelijkheid. En ook Rik Frans, burgemeester van Stabroek, uit zijn bezorgdheden. “We moeten alles in de pers vernemen en voor de rest weten wij niets, niets en niets”, reageert hij fel.

Jan Stassijns

Wetenschappers van de UAntwerpen hebben in 2018 en 2019 stalen genomen van eieren en onderzocht op sporen van PFAS, de stoffengroep waar ook PFOS toe behoort. Uit dat onderzoek bleek dat de strengste normen overschreden werden in een straal van 15 kilometer rondom de fabriek van 3M in Zwijndrecht.

Als een duiveltje uit een doosje komen zo ook de Antwerpse randgemeenten in de gevarenzone: van Antwerpen stad tot Stabroek, Kapellen, Wommelgem, Kontich, Mortsel, ... De lokale burgemeesters zijn voorlopig nog voorzichtig met het trekken van conclusies. Het gemeentebestuur van Sint-Niklaas wil niet langer wachten en vraagt staalnames op van het hele Sint-Niklase grondgebied om te zien of er daar ook PFOS in de grond zit.

Eerder eiste Marc Van de Vijver (CD&V), burgemeester van Beveren, al duidelijkheid over de verspreiding van PFOS buiten de grenzen van Zwijndrecht. “Indien de burgemeester van Zwijndrecht over informatie beschikt, willen we die ook hebben”, zegt Van de Vijver.

Lippen stijf op elkaar

De burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver (Groen) houdt intussen de lippen stijf op elkaar. Naar eigen zeggen omdat hij de “valselijke beschuldigingen”, tegen zijn persoon en het gemeentebestuur beu is.

Nochtans reizen er steeds meer vragen over de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Rik Frans (N-VA), burgemeester van Stabroek is scherp. “We moeten alles in de pers vernemen”, zegt hij. “Verder weten wij van niets, niets en niets. Dat is onbegrijpelijk. Vooraleer dat zulke zaken in de krant komen, zou op z’n minst het Agentschap Zorg en Gezondheid ons moeten informeren. De mensen stellen zich vragen. Er wordt gesproken over eieren, over gewassen...”

“Wij zijn plattelandsgemeente, waar veel inwoners kippen houden. We tellen verschillende landbouwers en veehouders. En we kunnen hen niets meer vertellen. Als de volksgezondheid in het gedrang komt, moet men handelen. En snel. Maar dit moet tot op de bodem worden uitgespit. Een strengere handhaving van de milieunormen is nodig. En ik begrijp niet hoe iedereen nu doet alsof zijn neus bloedt, terwijl de vervuiling al twintig jaar gekend is.”

Stedelijke experts

Bart De Wever (N-VA), burgemeester van de stad Antwerpen begrijpt de bezorgdheden bij de burgers. “Maar overhaaste maatregelen dienen tot niets”, zegt hij. “Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA, red.) onderneemt van haar kant actie om duidelijkheid te scheppen. Dat is een uitstekende zaak. Ondertussen waren ook onze stedelijke experts al bezig met metingen. Zij volgen het dossier verder op in nauwe samenwerking met de bevoegde bovenlokale diensten zoals OVAM en het Agentschap Zorg & Gezondheid.”

In vrijwel alle gemeenten binnen de perimeter wordt maandag, op het college van burgemeester en schepenen, dieper ingegaan op de situatie. Ook in Kapellen. “We onderschatten het probleem zeker niet”, zegt burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld).

“Wij hebben onlangs zelf een grootschalige saneringsoperatie uitgevoerd, in samenwerking met OVAM. We hebben dus een goed contact. Ik had donderdag toevallig ook een gesprek met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA, red.) en heb hem persoonlijk gevraagd om ons te informeren over de risico’s. Een gewaarschuwd man is er twee waard. De vervuiling in Zwijndrecht dateert al van jaren geleden. Als je zoiets weet, moet je meteen saneren. Dat hadden ze destijds dus beter ook gedaan. Ik kan me voorstellen dat er destijds andere beleidsmakers hun kop in het zand hebben gestoken. Dat kan ik alleen maar betreuren.”

MEER OVER Meest gelezen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio