Zomer van Antwerpen zet in op coronaproof editie (maar snel zijn is de boodschap)

Hoe bar de tijden ook zijn, altijd weer krabbelt Zomer van Antwerpen recht. De 27ste editie van het stadsfestival pakt vooral uit met nieuwe voorstellingen, afgemeten aan de corona-lat. “In tegenstelling tot vorig jaar konden we ons nu beter voorbereiden”, zegt organisator Patrick De Groote.

Ilse Dewever

Ticketverkoop start zaterdag

Wie tickets wil reserveren voor Zomer van Antwerpen, checkt maar beter snel het programma op de website: de ticketverkoop start zaterdag 12 juni, vanaf 10u.

“Het programma wordt doorgaans enkele dagen vooraf bekendgemaakt”, aldus cultuurschepen Nabilla Ait Daoud. ”Maar in deze bijzondere omstandigheden wilde het stadsbestuur de locaties nog tot op het laatst bekijken en aftoetsen aan de geldende coronamaatregelen.”

Tickets: www.zva.be, 03-224.85.39  

De vorige editie van Zomer van Antwerpen was er geen zonder hindernissen. Voorstellingen werden verlegd naar het vroege najaar, aansluitend nog eens naar de herfstvakantie, en dan nog moest de organisatie activiteiten vroegtijdig afblazen. Maar Patrick De Groote, die de programmatie van het stadsfestival al van in de begindagen verzorgt, bleef voor deze 27ste editie niet bij de pakken zitten.

“Onder normale omstandigheden is onze affiche al in januari rond, maar dit jaar hebben we lang zitten schaven. In tegenstelling tot vorig jaar wisten we nu wél wat er zat aan te komen. We hebben artiesten gevraagd om hun voorstellingen te maken op maat van de locatie – liefst in openlucht – en voor een beperkter toeschouwersaantal. Om te voorkomen dat gezelschappen hier niet zouden geraken, programmeren we nu voornamelijk werk van Vlaamse en Waalse makers.”

Op het terrein van de Zomerbar aan de Sloepenweg zijn er, anders dan bij de vorige editie, toch weer circussen. “Het Mechelse Collectif Malunés houdt in BITBYBIT ‘John Massis-gewijs’ een hele voorstelling een stalen kabel tussen de tanden. Het circussprookje TINA wordt gespeeld door Théatre d’un Jour uit Beauraing. Voor velen onder ons is Wallonië het buitenland, maar momenteel is dat wel de meest ‘zekere’ bestemming.”

Toch speelt er aan de Zomerbar ook een gratis komische voorstelling van Black Blues Brothers, een collectief uit ... Kenia. “Tijdens de lockdown waren ze gestrand in Europa, ze konden niet terugkeren naar Afrika. En dus maken deze acrobaten straks menselijke piramides op de Zomer.”

In het reuzenrad van Schippers & Van Gucht aan de Godefriduskaai beleef je een verhaal met een koptelefoon en verrekijker.  

In het reuzenrad van Schippers & Van Gucht aan de Godefriduskaai beleef je een verhaal met een koptelefoon en verrekijker.  © Schippers & Van Gucht

Ruienwandeling

Volgens de huidige coronamaatregelen mag er vanaf juli buiten opgetreden worden voor 400 personen, binnen mag dat voor 200. Ook de afstandsregels zijn nog steeds van toepassing. Dat vertaalt zich in voorstellingen met een beperktere capaciteit, of op maat van bubbels of zelfs van één persoon. “Bij A Game of You van Ontroerend Goed kom je als toeschouwer terecht bij één acteur, zodat ieder zijn persoonlijke voorstelling krijgt. In de Automata Carrousel van Geert Hautekiet stap je met je bubbel in een wonderlijke draaimolen. Ook Schippers & Van Gucht grossiert met Radman in kermissfeer: in een gondel van een reuzenrad aan de Godefriduskaai beleeft een gezelschap via een koptelefoon en verrekijker een verhaal.”

Dat we in deze tijden massaal aan het wandelen sloegen, is ook de Zomer niet ontgaan. “Elke Lemmens bouwde minitaferelen in de voetschrapers van 45 huizen in het Antwerpse. Aansluitend werden daar vier audiowandelingen bij uitgestippeld om vier stadswijken beter te leren kennen. Ook in de Antwerpse ruien word je op pad gestuurd voor een vertelwandeling in een minder onontgonnen deel van de riool.”

Minder tickets

Door de geldende maatregelen worden er voorlopig minder tickets aangeboden dan voorheen: 30.000. “Al kan dat aantal nog bijgesteld worden, wanneer volgende week de maatregelen voor juli en augustus bekend worden gemaakt. Voorstellingen hebben nu een langere speelperiode, en bovendien zijn er ook weer tal van gratis activiteiten.

Denk aan Muziek in de Wijk op negen pleinen, openluchtfilms aan de Cockerillkaai, activiteiten voor jongeren in de Zomerfabriek en natuurlijk het vertier in de Zomerbar. En eind augustus wil Borealis met een lichtshow het mythische poollicht boven het Theaterplein laten schijnen. Op onze gratis activiteiten verwacht ik sowieso meer volk dan vorig jaar. Toen wierp de contact tracing, het doorgeven van naam en adres, voor velen nog een drempel op.”

Zomer van Antwerpen loopt van 17 juni tot 5 september. De ticketverkoop start op 12 juni vanaf 10u. Je kan tickets bestellen op www.zva.be of 03/224.85.39

MEER OVER Coronavirus