Jan Larosse en Peter Schildermans zijn in hun nopjes met de opening van boulderzaal Gustaaf Klimt. 

Jan Larosse en Peter Schildermans zijn in hun nopjes met de opening van boulderzaal Gustaaf Klimt. © WOAD

Eerste Kempense boulderzaal wordt ook ontmoetingsplaats

Turnhout -

Op de Oude Kaai, op de voormalige bpost-site, opent dit weekend Gustaaf Klimt. Wie wil muurklimmen zonder hulpmiddelen hoeft zijn heil niet meer buiten de Kempen te zoeken.

Wouter Adriaensen

In enkele maanden tijd toverden de Kempense vennoten Peter Schildermans en Jan Larosse samen met hun team de voormalige postgebouwen in de Koningin Elisabethlei om tot een paradijs voor boulderaars, muurklimmers die geen gebruikmaken van hulpmiddelen zoals gordels of touwen. “Ik zit dertig jaar in deze branche, dit is mijn twaalfde project”, vertelt Jan. “Samen met Peter ben ik eigenaar van klimzaal Alpamayo in be-MINE in Beringen. Gustaaf Klimt is toch speciaal door de link met kunst. Er zijn muurschilderingen, we verkopen kunstwerken, de kleurrijke klimroutes zijn vernoemd naar kunstenaars.”

Filosofie

Voor Peter Schildermans is de link tussen klimmen en kunst filosofisch. “De verwondering die je als kind vaak ervaart, geraak je kwijt naarmate je ouder wordt. Voor mij komt die terug als ik klim. Het is creatief puzzelen met je lichaam. We hopen dat mensen hier buiten wandelen met vrijheid in hun geest. Ook de niet-klimmers trouwens. We hebben een fitnessruimte en een cafetaria die ook geschikt is voor coworking. Gustaaf Klimt wordt een ontmoetingsplaats waar we regelmatig iets gaan veranderen zodat bezoekers steeds iets nieuws ontdekken.”

Gustaaf Klimt heeft zowel binnen als buiten bouldermuren, in totaal goed voor een oppervlakte van zo’n achthonderd vierkante meter. Wie zich er aan wil wagen, moet voorlopig nog een tijdslot van twee uur reserveren. Dat kan ook ter plaatse en kost elf euro. Wanneer de maatregelen het toelaten, worden de tijdsloten vervangen door dagpassen. Klimmers krijgen een duidelijk herkenbaar bandje. De boulderzaal is zeven dagen op zeven open. Gustaaf Klimt start met drie voltijdse equivalenten en wil op termijn naar vijf groeien.

Gustaafs Klimclub, die verbonden is aan de Turnhoutse boulderhal, telt een vijfentwintigtal leden. Gustaaf Klimt heeft nog enkele weken de eer de enige Kempense boulderzaal te zijn. Op 1 juli openen de mensen achter het Mechelse Klimkaffee in de voormalige kazerne Wolfstee in Herentals een nieuwe boulderhal.

 

 © WOAD

 

 © WOAD

 

 © WOAD

 

 © WOAD

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio