© VIER 

Operatie Sky: advocaat-stagiair Jawad H. krijgt enkelband

Advocaat-stagiair Jawad H. mag de gevangenis verlaten. De onderzoeksrechter heeft hem vrijdag vrijgelaten door middel van handlichting. H. mag zijn voorhechtenis verderzetten met een enkelband, zo bevestigt het parket aan onze redactie. H. werd vrijdagochtend verhoord door de onderzoeksrechter.

Hij zat sinds maart in de gevangenis nadat hij aangehouden werd tijdens Operatie Sky. Uit berichten van de geëncrypteerde chatdienst, die de speurders konden kraken, zou gebleken zijn dat H. hand-en-spandiensten leverde aan criminele organisaties. Zo zou hij verdachten van drugshandel hebben bezocht in de gevangenis op vraag van de grote opdrachtgevers.

Bovendien lekten vorige maand al chatgesprekken uit waaruit zou blijken dat de stagiair op vraag van criminelen advocaten ronselde voor gearresteerde drugssmokkelaars. Hij zou volgens de speurders gebruik hebben gemaakt van de nickname ‘Kafka’. Bij een huiszoeking bij H. werden een cryptofoon en enkele tienduizenden euro cash geld aangetroffen.

“Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat ik zeer blij ben met deze beslissing. Mijn cliënt is ook opgelucht”, reageert Sven Mary, advocaat van H. “Dit is geen vrijlating maar de eerste steen naar een vrijlating onder voorwaarden is nu wel gelegd.”

Over wat H. zegt over de feiten waar hij van verdacht wordt, wil Mary niets kwijt. “Er zijn ontegensprekelijk jeugdzonden gebeurd, de uitleg daarover zullen we in een later stadium doen. Nu is het eerst even tijd om te genieten, daarna moeten we kijken naar wat er te wachten staat in de toekomst, ook op disciplinair vlak.”

 sare

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio