Een beeld uit Hotel Poseidon. 

Een beeld uit Hotel Poseidon. © Nona

Stadsartiest Stef Lernous neemt afscheid met langspeelfilm

‘Hotel Poseidon’ is de eerste integraal in Mechelen gedraaide film

Mechelen -

Donderdagavond was er in het Vrijbroekpark de première van ‘Hotel Poseidon’, de eerste langspeelfilm van Stef Lernous. Het was meteen zijn afscheid als stadsartiest. Wie Lernous kent, weet dat hij dus absoluut nog eens wou stunten. Iets waar hij trouwens grandioos in geslaagd is.

Ward Bosmans

Hotel Poseidon is de eerste film die integraal in Mechelen werd gedraaid. De expozalen van het Cultuurcentrum werden omgebouwd tot groezelige hotelkamers waarin het verhaal zich afspeelt. Bovendien mochten een honderdtal Mechelaars figureren in Hotel Poseidon. En zelfs de filmmuziek is Mechels. Ze werd geschreven door Pepijn Coudron en voor een gedeelte vertolkt door de Mechelse metalband Pothamus. Het scenario en de regie waren van de hand van Stef Lernous.

“Het gevestigde en ontluikende Mechelse talent dat werd samengebracht voor de film Hotel Poseidon is zonder meer indrukwekkend. Het is het beste afscheidscadeau dat hij met zijn cultgezelschap Abattoir Fermé aan onze stad kon geven”, zegt schepen van cultuur Björn Siffer.

StuntStef Lernous nam in 2017 de fakkel over van Circus Ronaldo en met de première van zijn film komt daar nu een einde aan.

Lernous zit niet verlegen om een stunt en ook Hotel Poseidon is op dat vlak een schot in de roos. Zoals we dat van hem gewoon zijn toont hij de onderkant van de samenleving. In Hotel Poseidon is alles smerig, het ruikt er muf en het interieur waarin hoofdrolspeler Tom Vermeir zich beweegt, weerspiegelt vergane glorie. En dan is er nog één keer een groot, surrealistisch feest… Hotel Poseidon ademt bij momenten de sfeer uit die je wel eens terugvindt in de films van David Lynch. Het is er vaak zo ‘over’ dat het er terug boenk op is. Iets wat ik als Tarantino-fan zeer kon smaken. Mechelen heeft weer iets om trots op te zijn.

Blue LagoonOok schepen Björn Siffer is fan van Hotel Poseidon. “Ik vind het een fantastische film. Ik heb

Schepen Siffer met Stef Lernous in 2019 in het decor van de film

Schepen Siffer met Stef Lernous in 2019 in het decor van de film © Ward Bosmans

me geen moment verveeld. Ik vond Tom Vermeir schitterend. Ik kreeg onmiddellijk sympathie voor zijn personage. Verder waren alle zaken aanwezig die je van Stef Lernous mag verwachten en je ziet duidelijk de invloeden. Van Oblomov van de Russische schrijver Gontsjarov waarin het hoofdpersonage ook niet in staat is besluiten te nemen of tot actie over te gaan; over The Shining, dat zich ook in een hotel afspeelt, tot de jaren 80 filmkitsch van de Blue Lagoon. Stef speelt graag met die elementen.”

“Je hebt toch niet een of andere vieze ziekte hé?”, vroeg Stef Lernous luidop toen hij de micro overnam van schepen Siffer. Hij bedankte iedereen die meewerkte aan de film en kondigde aan dat er een internationale première komt van Hotel Poseidon in Canada. Het doet verhopen dat deze film nog dikwijls tot ver buiten Mechelen zal vertoond worden.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio