©  Victoriano Moreno

DE WEEK VAN PATRICK. “We wensen de inwoners van Zwijndrecht veel sterkte toe”

Patrick Van de Perre

Dat ze in Zwijndrecht nog niet aan de nieuwe patatjes zijn is ondertussen wel duidelijk. En met de eieren van de plaatselijk rondscharrelende kip gaat het evenmin de goede kant op. Gelukkig ligt Zwijndrecht niet aan de kust, want naar verluidt zijn vis- en schelpdieren het meest ontvankelijk voor het bijzonder schadelijke PFOS.

Ons potje mosselen op het strand van Sint-Anneke is dus niet bedreigd. Althans toch niet door PerFluorOctaanSulfonaten. Dat is meer dan een mondvol, maar een stuk minder smakelijk dan de trots van de Noordzee.

Nog meer goed nieuws vanop Linkeroever. Ze, dat is de stad Antwerpen, gaan de Scheldeboord aanpakken. Die is ongeveer even lang als de tegenhanger aan de andere kant van de Schelde. Ongeveer 6 kilometer.

Groen is het daar langs de boorden van de Schelde al. Maar het moet nog groener worden en met de wandelpaden, die op sommige plaatsen abrupt stoppen of domweg niet bestaan, is het ook afgelopen. Dat ze, dat zijn de bewoners, daar op Linkeroever niet meer komen zeggen dat er nooit iets gebeurt in hun stadsdeel.

Een paar simpele cijfers vertellen waarom het niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk is dat bestaand groen wordt behouden en nieuw groen wordt aangeplant. Bij voorkeur aan een pittig tempo en in grote hoeveelheden.

In Antwerpen is namelijk 60% van het grondgebied verhard, wat ervoor zorgt dat het in de stad gemiddeld 10% warmer is dan in niet-stedelijke gebieden. Wat dat betekent weten we allemaal. Al eens over de Meir gewandeld of een terrasje gedaan op de Grote Markt in een verzengende hitte? Je zou voor minder een overdekt winkelcentrum invluchten.

Ook de Gedempte Zuiderdokken worden groener. De geschiedenis is bekend. De Sinksenfoor werd afgeserveerd en op het meest zuidelijke deel van het plein ligt tegenwoordig een ondergrondse parkeergarage. Wat erbovenop komt moet een park worden.

Datzelfde kunstje wordt trouwens over enkele jaren ook op het noordelijke deel van het plein uitgevoerd. Of het park ook echt een park wordt, zal ergens volgend jaar blijken, maar de simulaties en voorspellingen zijn alvast veelbelovend. Ons hoor je dus niet klagen.

Voor het overige wensen we in de eerste plaats de inwoners van Zwijndrecht veel sterkte toe. Deze mensen hebben meer groen dan die van ’t Stad. Ze kunnen er misschien maar beter niet te veel in graven en wroeten, maar wandelen is voor zover bekend is nog steeds niet gevaarlijk voor de gezondheid.

En anders zijn de Zwijndrechtenaren altijd welkom in Antwerpen om hier van de parken en strepen en vlakken groen te genieten. Maar niet allemaal tegelijk, want zoveel openbare ruimte hebben die van ’t Stad nu ook weer.

Sterker nog, slechts een kwart van het Antwerps grondgebied is publieke ruimte. Dus mannen en vrouwen van ’t Schoon Verdiep: schop in de grond en aan het werk! Of hadden we dat al gezegd?

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio