Anna Dupon en Xandry van den Besselaar wonnen Eigen Kweek en werken aan hun voorstelling . 

Anna Dupon en Xandry van den Besselaar wonnen Eigen Kweek en werken aan hun voorstelling . © Guy Delforge

Ter Dilft geeft audiokunstenaars een tijd onderdak in Zaal Kloosterheide

Bornem -

Anna Dupon en Xandry van den Besselaar vormen het tweemanscollectief VETO en werkten de voorbije weken in residentie bij cultuurcentrum Ter Dilft aan hun voorstelling Project Donald. VETO won de eerste Antwerpse editie van Eigen Kweek, een traject voor jonge podiumkunstenaars en aspirant zakelijk leiders. Ze krijgen daardoor de kans om hun eerste eigen productie te realiseren met voldoende tijd, ruimte, ondersteuning en budget. De residentie bij Ter Dilft maakt daar deel van uit.

Guy Delforge

De twee jonge vrouwen sporen elke dag naar zaal Kloosterheide in Bornem waar ze kunnen werken aan hun productie. Ze kennen elkaar van het Antwerpse conservatorium waar ze in 2018 allebei afstudeerden in de richting Woordkunst. “We liepen toen al de deur plat bij elkaar ”, zegt Anna Dupon. “We zijn vrij snel nadat we afstudeerden, beginnen samenwerken. Eerst hebben we wat geëxperimenteerd met audio in een ruimte te plaatsen.”

“In het MUHKA in Antwerpen maakten we onze eerste audio-installatie”, zegt Xandry van den Besselaer. “Over vrouwelijkheid en wat het betekent om vrouw te zijn. Daarna maakten we nog een installatie voor de Zomer van Antwerpen en onze eerst podcastreeks Strandhoofden, over de wijk Schildestrand in Schilde.”

Eigen kweek

En toen kwam Eigen Kweek. “We hoorden pas achteraf dat we uit een heel grote groep van deelnemers werden geselecteerd”, zeggen de dames. “We zijn heel blij dat we wonnen. Als je afstudeert aan het conservatorium is het vaak jaren een evenwichtsoefening om artistiek werk te kunnen doen. Om financieel rond te komen, moet je bijbaantjes combineren. Dat vergt veel energie, waardoor het moeilijk wordt om jezelf artistiek te blijven uitdagen. Eigen Kweek maakt het voor ons mogelijk om als kunstenaars te groeien en te evolueren.”

Project Donald heet de voorstelling waar Anna Dupon en Xandry van den Besselaar aan werken. Die gaat over Donald Crowhurst, een Engelse zakenman die in 1968 deelnam aan de eerste solo-zeilwedstrijd rond de wereld, de Sunday Times Golden Globe Race. Na 243 dagen, bijna aan de finish, geeft de man op en laat hij zich afdrijven in de Atlantische oceaan. Zijn schip wordt later onbemand teruggevonden. Uit zijn logboek bleek dat hij waanzinnig werd van het eenzame bestaan op de oceaan.

 

 © Guy Delforge

Deep Water

“Ik ben zelf zeiler en had de documentaire Deep Water over de man gezien,”, zegt Dupon. “Ik was zo enthousiast dat ook Xandry naar de documentaire keek.”

De twee raken in de ban van het verhaal, zien de oproep voor Eigen Kweek en gaan ervoor. “We doen binnen Project Donald wat wij graag doen: mensen interviewen en diepgaande gesprekken voeren. De voorstelling bestaat uit twee lijnen. De eerste lijn is het verhaal van Donald gecombineerd met verhalen van mensen die tijdens de lockdown geïsoleerd raakten. De tweede lijn is een live voorstelling, bijna een live podcast op de scene.”

“We zijn blij dat we als cultuurcentrum mee onze schouders kunnen zetten onder dit project”, zegt Bart Wauters, programmator bij Ter Dilft. “Zo kunnen we aanstormend talent een extra duwtje in de rug geven en dat vinden we belangrijk bij Ter Dilft. Xandry en Anna konden twee weken Zaal Kloosterheide gebruiken. Van daaruit konden ze researchen, contacten leggen en materiaal verzamelen, wat ontzettend waardevol is in een makersproces.”

In november staat VETO met Project Donald in de schouwburg van Ter Dilft. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 17 augustus.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio