Eric Stroobants (links) van de Kerkfabriek, Marc Van Camp en Henk Van Nieuwenhove (achteraan) van vzw Het Paradijs en schepenen Björn Siffer en Koen Anciaux in de Heilig Hartkerk. © Stijn Van de Sande

Leegstaande Heilig Hartkerk opent in 2022 als nieuwe kunst- en cultuurtempel

Mechelen -

De Heilig Hartkerk in de Adegemstraat in het centrum van Mechelen wordt vanaf het voorjaar van 2022 een culturele hub. De vzw Het Paradijs wil er een ontmoetingsplek van maken voor onder meer kunstenaars, theatermakers en de buurt. De stad neemt de leegstaande kerk over van de Kerkfabriek.

Stijn Van de Sande

De Heilig Hartkerk in het centrum van Mechelen staat al enkele jaren leeg, maar krijgt binnenkort een nieuwe invulling. De stad en de Kerkfabriek kwamen tot een overeenkomst waarbij de stad het gebouw voor vijftig jaar in erfpacht neemt. Beide partijen doen nog een reeks investeringen zodat de kerk in het voorjaar van 2022 kan openen als de nieuwe kunst- en cultuurtempel van de Dijlestad.

“Het afgelopen jaar waren er verschillende verenigingen op zoek naar een locatie”, weet schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Denk maar aan vzw Het Paradijs en amateurtoneelgezelschappen zoals De Peoene en Voor Taal en Kunst. Die organisaties vinden een onderkomen in de Heilig Hartkerk. Maar er is ook ruimte voor allerhande evenementen en culturele activiteiten zoals workshops, presentaties en tentoonstellingen.”

82 ideeën

“De inboedel en het orgel verdwijnen, maar om de leegstaande kerk helemaal bruikbaar te maken, moeten er ook nog wat renovatiewerken gebeuren”, vult schepen van Monumenten en Gebouwen Koen Anciaux (Vld-Groen-m+) aan. “De Kerkfabriek laat nog werken aan het dak uitvoeren, terwijl wij als stad instaan voor de werken aan de verwarming, het sanitair en de brandveiligheid. De Heilig Hartkerk is bouwkundig erfgoed en heeft een emotionele waarde voor veel Mechelaars. Met deze herbestemming wordt het gebouw opnieuw optimaal gebruikt.”

De uitbating van de nieuwe culturele hotspot wordt gedaan door vzw Het Paradijs. “Na het overlijden van kunstenaar Jan De Winter vorig jaar kwamen we met enkele vrienden en collega-kunstenaars tot de conclusie dat we iets wilden doen voor het Mechelse kunstlandschap”, zegt Marc Van Camp. “Toen we de kerk voor het eerst bezochten, zagen we meteen het potentieel. We noteerden in totaal 82 ideeën. Zelfs als we maar een deel daarvan kunnen realiseren, wordt dit de perfecte plek voor iedereen die van kunst en cultuur houdt.”

Ontmoetingsplek

In de kerk komt ook een bar en ze zal mogelijk ook gehuurd kunnen worden door niet-culturele organisaties. “Op die manier willen we bijdragen aan de sociale cohesie in de wijk Heihoek. De kerk moet opnieuw een ontmoetingsplek worden voor de hele buurt”, aldus Björn Siffer, die ook bevoegd is voor Sociale cohesie.

Voor de realisatie van de culturele hub trekt de stad een bedrag van 365.000 euro uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners