Toekomstige bewoners Patrick, Anita en Eddy met begeleidster Tine op het terras van het nieuwe wooncomplex. 

Toekomstige bewoners Patrick, Anita en Eddy met begeleidster Tine op het terras van het nieuwe wooncomplex. © Stijn Van de Sande

Inwoners Borgerstein verhuizen naar nieuw wooncomplex in Schijfstraat

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver -

Over ruim een week verhuizen zestien bewoners van de zorginstelling voor mensen met een beperking van Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver naar een nieuw wooncomplex in de Schijfstraat in Mechelen. Op deze plek worden zelfstandig wonen en begeleiding gecombineerd. Later openen er nog twee woonprojecten in de stad.

Stijn Van de Sande

Er zijn heel wat veranderingen op til binnen de zorg voor mensen met een beperking van Borgerstein uit Sint-Katelijne-Waver. Niet alleen op de campus aan IJzerenveld wordt er momenteel gebouwd en verbouwd, ook in Mechelen staan er enkele projecten op stapel. Het eerste werd vrijdag plechtig ingehuldigd. Op maandag 21 juni nemen zestien mensen met een beperking hun intrek in het nieuwe wooncomplex in de Schijfstraat.

“Op de campus in Katelijne willen we ons meer focussen op mensen die extreem zware zorg nodig hebben, want voor die mensen is er te weinig plaats in Vlaanderen”, zegt bestuurslid Walter Buijs. “Daarom bekijken we hoe we de mensen die wel nog semi-zelfstandig kunnen wonen een plek in de stad kunnen bezorgen. Hier in de Schijfstraat, net buiten het centrum, opent nu een eerste project, maar binnen het jaar komen er ook huizen in de Frederik de Merodestraat en de Lange Nieuwstraat.”

Zelfstandig wonen

“Op deze nieuwe locatie worden zelfstandig wonen en begeleiding zo goed mogelijk gecombineerd”, zegt Buijs. “Afhankelijk van hun situatie kunnen de mensen gaan en staan waar ze willen, maar kunnen ze ook een beroep doen op de hulp van begeleiders. In het wooncomplex is alles aanwezig om het de bewoners zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken. Iedereen heeft een eigen kamer met sanitair die aangepast is aan zijn of haar noden.”

Eddy, Patrick en Anita kwamen al eens een kijkje nemen naar hun nieuwe woonst. “We gaan Borgerstein wel missen, maar we zijn er zeker van dat we het hier ook snel gewoon zullen worden”, zeggen ze. Voor Patrick is het zelfs een beetje thuiskomen, want hij woonde lange tijd in Mechelen. “We kijken er heel erg naar uit. Het is heel mooi en we zitten hier rustig. Dit zal snel onze nieuwe thuis worden.” (svds)

Het nieuwe wooncomplex van Borgerstein in de Schijfstraat.

Het nieuwe wooncomplex van Borgerstein in de Schijfstraat. © Stijn Van de Sande

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio