Max, Amy, Céline en Kyana wilden naar eigen zeggen nog één keer hun punt duidelijk maken aan de directie. 

Max, Amy, Céline en Kyana wilden naar eigen zeggen nog één keer hun punt duidelijk maken aan de directie. © Stijn Van de Sande

Rust keert terug op Colomaplus: slechts enkele leerlingen komen in ‘ongepaste’ kleding naar school

Mechelen -

Slechts een beperkt aantal leerlingen van Colomaplus in Mechelen kwam vrijdagmorgen in ‘ongepaste’ kleding naar school, ondanks een oproep om nog één keer ‘all the way’ te gaan en in strandkleding te komen. “Velen vrezen dat de acties gevolgen zullen hebben voor hun punten”, zeggen enkele leerlingen.

Stijn Van de Sande

Er was deze week heel wat te doen rond de kledingvoorschriften van Colomaplus en de manier waarop die gehandhaafd werden. Zo werden dinsdag leerlingen naar huis gestuurd omdat ze ‘ongepaste’ kleding droegen. Minstens één meisje moest zich daarbij omkleden op straat en er werd ook onder de truien van de leerlingen gekeken om de lengte van de kleding te controleren.

Woensdag verontschuldigde de school zich voor de manier waarop de controle gebeurde, maar enkele leerlingen wilden naar eigen zeggen nog één keer ‘all the way’ gaan. Er werd via sociale media een oproep gelanceerd om vrijdag massaal in strandkleding naar school te komen, maar daar werd uiteindelijk maar weinig gehoor aan gegeven.

“Dat vinden we spijtig”, zeggen Max (14), Amy (14), Céline (15) en Kyana (14). “Maar we begrijpen de leerlingen die niet meedoen. Ze zijn bang dat ze opnieuw naar huis gestuurd zullen worden en dat ze daardoor testen of examens missen. Zelf hebben we ervoor gekozen om ons niet te laten tegenhouden. We willen ons punt nog één keer duidelijk maken aan de directie.”

Ouders gecontacteerd

De scholieren werden dit keer niet tegengehouden aan de schoolpoort, want de controle gebeurde in de klas. In een interne mail die gelekt werd, vraagt de directie aan de leerkrachten om “bij het binnenkomen de leerlingen goeiemorgen te wensen en geen opmerkingen te geven over de kleding. Directie, coaches en coördinatoren zullen in de klas langskomen en leerlingen aanspreken op hun kleding. We contacteren de ouders van de leerlingen die niet in orde zijn.”

“Dat vinden wij niet erg”, zeggen Amy en Céline. “Onze ouders hebben onze kleding goedgekeurd. Ze verwachten telefoon van de directie en zullen die met plezier opnemen. Zij staan achter onze actie. We zijn niet tegen kledingvoorschriften, want het is logisch dat je niet in bikini komt of met je kont bloot loopt, maar de regels moeten duidelijk zijn en er mag geen willekeur meer zijn. Jongens en meisjes moeten ook gelijk behandeld worden en men moet stoppen met onze lichamen te seksualiseren.”

Volgens Ingeborg De Cooman van scholengroep Kitos verliep de schooldag rustig en sereen. “De meeste leerlingen waren in orde. Er waren slechts enkele scholieren die zich niet aan de voorschriften hielden. We hebben hen gevraagd om zich maandag wel in regel te stellen met het schoolreglement. De ouders van deze leerlingen werden inderdaad op de hoogte gebracht.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio