De Wenstoren wordt gebouwd met honderden wenskistjes van kinderen uit Kempense lagere scholen. 

De Wenstoren wordt gebouwd met honderden wenskistjes van kinderen uit Kempense lagere scholen. © Bert De Deken

Wereldklassen sluit af met Wenstoren

Turnhout -

In de hal van de Warande verrijst een toren van meer dan 2 meter hoog. Die wordt gebouwd met de wensen van kinderen uit Kempense lagere scholen.

Wouter Adriaensen

Met het project Wereldklassen willen cultuurhuis de Warande en het expertisecentrum DoorElkaar van hogeschool HIVSET racisme en polarisatie in scholen aanpakken via cultuur- en wereldburgerschapseducatie. “We zijn begonnen met drie klassen, nu zijn het er al 24 uit de hele Kempen”, vertelt An Joseph, programmator Jeugd in de Warande. “Dit jaar namen meer dan vijfhonderd kinderen deel.”

Wereldklassen bestaat uit verschillende onderdelen. “De Schatkamer is een invulboekje met vragen over familiegewoontes. Zo krijgen de kinderen zicht op elkaars cultuur en leren ze elkaar beter begrijpen. Verder bieden we nog de Wonderkamer, een tweedaagse kunst-educatieve workshop die volgend jaar vervangen wordt door een pakket, en de Kunstkamer, een voorstelling in de Warande, aan.”

 

 ©  Bert De Deken

Warre, Yara, Chaima en Zeyneb van het vierde leerjaar van GVB Sint-Franciscus Turnhout helpen bouwen aan de Wenstoren in de Warande. “We hebben elkaar getekend met een stift en dingen waarover we ons verwonderd hebben uitgeknipt”, vertellen ze. “Samen met onze wensen voor de wereld hebben alles samen geknutseld in een kistje.”

Ook de leerkrachten zijn enthousiast over de Wereldklassen. “Met de aangeboden materialen konden we een kijkje nemen in de woonkamers van de kinderen”, zegt juf Ilse Geysen. “Zo zagen we de gelijkenissen en verschillen. Dankzij Wereldklassen zijn de kinderen meer open naar elkaar toe, er is meer respect en appreciatie voor elkaar.”

 

 ©  Bert De Deken

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio