© Belga

Vlaamse regering wil weten hoe Ovam afgelopen 20 jaar PFOS-dossier heeft aangepakt

De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij moet maandag aan de Vlaamse regering toelichting geven bij de manier waarop ze de afgelopen twintig jaar het PFOS-dossier in Zwijndrecht heeft aangepakt. Dat compromis is uit de bus gekomen na crisisoverleg in de Vlaamse regering over de verklaringen van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Wim WinckelmansBron: Belga

“Er was frustratie ontstaan omdat we niet over alle elementen beschikten, zowel bij de minister als in het parlement”, zegt minister-president Jan Jambon. De bijkomende informatie van Ovam moet opnieuw voor rust zorgen.

Minister Demir erkent dat ze beter eerst met de collega’s had gesproken alvorens in het parlement een onderzoekscommissie te vragen. Daarover was in de Vlaamse regering heel wat commotie ontstaan.

“Te voortvarend na 20 jaar?”

Voorafgaand aan de Vlaamse ministerraad verdedigde minister Demir (N-VA) haar initiatief nog. “Te voortvarend na 20 jaar?”, kaatst ze de bal terug op de vraag of haar demarche over de problematiek niet beter was doorgesproken met de andere Vlaamse regeringsleden.

Reactie Demir © Belga

“Ik denk dat de essentie van de zaak de gezondheid van de inwoners is. Als minister van Leefmilieu gaat het daarom. Ik denk dat het logisch is dat je na twintig jaar wel antwoorden wil op heel wat vragen. Ik heb begrepen dat iedereen heel bezorgd is, maar het is ook een zaak die twintig jaar aansleept en daar moet duidelijkheid over komen”, zegt minister Demir.

Haar collega’s in de Vlaamse regering uiten ook hun bezorgdheid over de gezondheid van de inwoners van Zwijndrecht. “We zijn met het bestuur in Zwijndrecht in overleg om te kijken welke bijkomende gepaste maatregelen er genomen kunnen worden”, vertelt Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Verbazing alom bij Vlaamse regering

Ook Vlaams minister voor Landbouw Hilde Crevits (CD&V) is verbaasd dat het dossier nu pas op tafel komt. “Wat me van het hart moet, is dat mevrouw Demir straks twee jaar minister is en dat ze op geen enkel moment dit dossier geproblematiseerd heeft”, vindt Crevits.

Bij die andere Vlaamse regeringspartij, Open Vld, lieten ze gisteren al verstaan dat ze achter het initiatief van de onderzoekscommissie staan. Dat standpunt is nog niet veranderd, stelt minister Bart Somers (Open Vld). Al is ook hij verbaasd. “Van mij mag er een onderzoekscommissie komen. Wat mij verbaast is dat er in die anderhalf jaar nooit is aangeklaagd dat het een ernstig dossier is. Vorige week vrijdag is er over gepraat en was er geen enkel signaal dat er een ernstig probleem is”, verklaarde Somers.

Overzicht | PFOS-vervuiling Zwijndrecht

  • PFOS is een moeilijk afbreekbare chemische stof gebruikt in producten om ze water- en vuilafstotend te maken.
  • PFOS stapelt zich op in het lichaam en wordt gelinkt aan een verstoorde hormoonbalans, een verhoogde kans op kanker en een verzwakt immuunsysteem
  • Het Amerikaanse bedrijf 3M produceerde PFOS in haar vestiging in Zwijndrecht. Daarbij zijn grote hoeveelheden PFOS in de bodem en het grondwater terechtgekomen.
  • 3M stopte in 2002 met de productie van PFOS, officieel omdat het niet of nauwelijks afbreekbaar is.
  • Zwijndrecht staat bij wetenschappers al meer dan tien jaar bekend als PFOS-hotspot.
  • De 3M-site grenst aan de werf van de Oosterweelverbinding, waar binnenkort de graafwerken beginnen. Milieuverenigingen klaagden aan dat daardoor tonnen besmette grond zullen bovenkomen.


  • Overzicht | PFOS-vervuiling in Zwijndrecht

MEER OVER PFOS-vervuiling