© Dirk Vertommen

Familie rijdt met circuswagens nieuwe Johnny Ronaldobrug in

Muizen -

Na meer dan zeven maanden bouwen gaat vrijdag om 16u de nieuwe spoorwegbrug aan de Stationsberg in Muizen (Mechelen) opnieuw open voor het autoverkeer. De brug heet voortaan de Johnny Ronaldobrug en is een eerbetoon aan circusartiest en bekende Muizenaar Johnny Ronaldo die in december is overleden. Een stoet met verschillende wagens van circus Ronaldo kwam als eerste over de brug gereden. Nog dit jaar pakt infrastructuurbeheerder Infrabel de andere spoorwegbrug in de Smisstraat aan.

Leo De Nijn

LEES OOK: Danny Ronaldo verliest zijn vader Johnny

In de volksmond stond de vernieuwde brug bekend als ‘de brug aan ’t school’ (Sint-Lambertus), maar daar komt vanaf nu verandering in. De stad Mechelen en Infrabel waren bereid om ze om te dopen tot Johnny Ronaldobrug. De vorig jaar overleden Muizenaar Johnny Ronaldo heette eigenlijk Jan Van den Broeck. Maar iedereen in het dorp noemde de man met de cowboyhoed Johnny. Het is vooral een eerbetoon aan iemand die altijd gefascineerd is geweest door bruggen. “Het symboliseert ook zijn verbindende karakter”, zegt zoon Danny.

Gefascineerd

“Iedere brug was voor mijn vader een weg naar nieuwe ontdekkingen. Met zijn circus wou hij vooral mensen samenbrengen. Een echte artistieke, figuurlijke bruggenbouwer dus. De brug ligt ook vlak bij zijn thuis en het schooltje waar hij jarenlang poppenkast speelde. Wij zijn ontzettend dankbaar en trots.”

Ook de fanfare van het circus speelde mee.

Ook de fanfare van het circus speelde mee. © Dirk Vertommen

De werken aan de nieuwe brug waren al een tijd aan de gang toen de Mechelse galeriehouder Theo Vervliet via sociale media een oproep lanceerde om de brug naar de bekende Muizenaar te noemen. “Die man heeft dat enorm verdiend”, zei Theo, die zelf aanwezig was bij de openingsplechtigheid. Ik was zelf een beetje verwonderd dat mijn oproep op zoveel steun kon rekenen. Top dat de stad Mechelen en Infrabel dat meteen zagen zitten”, weet Vervliet.

Johnny Ronaldo wandelt als jonge gast de Stationsberg op. De foto werd kort na WOII genomen. 

Johnny Ronaldo wandelt als jonge gast de Stationsberg op. De foto werd kort na WOII genomen. ©  Privécollectie Johnny Ronaldo

Burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) onthulde samen met weduwe Maria van de overleden circusdirecteur het naambord aan de voet van de brug. “Deze brug heet voortaan Johnny Ronaldobrug, naar Muizenaar, circusdirecteur en cowboy Johnny Ronaldo (1933 – 2020), Artistiek bruggenbouwer”. Een QR-code verwijst naar een pagina op de stadswebsite met meer informatie over de geschiedenis van Johnny.

Theo Vervliet bedacht het idee om de brug naar Johnny Ronaldo te vernoemen.

Theo Vervliet bedacht het idee om de brug naar Johnny Ronaldo te vernoemen. © Dirk Vertommen

Ook de andere sprekers wezen naar de verdienste van Johnny Ronaldo.

“We koesteren Johnny’s erfenis met deze brug, die de verbinding maakt tussen de twee dorpsharten van Muizen. Dit jaar bestaat Circus Ronaldo vijftig jaar en dat gaan we in onze stad in het najaar vieren”, zei schepen Bjorn Siffer.

“We zijn blij dat Infrabel binnen de bestaande bruggenhoofden toch gevoelig meer ruimte voor fietsers en voetgangers kon maken. Met twee meter ruimte aan elke zijde in plaats van 1,39 m is het kunst- en vliegwerk in de toekomst alleen nog positief verbonden aan de naam van de brug en niet meer aan de suboptimale omstandigheden voor de gebruikers ervan”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Muizenaar Emiel Goor (67) was opgetogen dat de brug is opengesteld. “Ik heb geen auto en rij iedere dag met de fiets twee of drie keer over de brug. Dat gaat nu in veel veiliger omstandigheden kunnen gebeuren.”

De eerste fietsers rijden nog even over de nieuwe Ronaldobrug. Vanaf nu hebben ze een veilig fietspad naast het brugdek.

De eerste fietsers rijden nog even over de nieuwe Ronaldobrug. Vanaf nu hebben ze een veilig fietspad naast het brugdek. © Dirk Vertommen

Nu brug in de Smisstraat

Gert Schevernels, manager van Infrabel, zei dat het niet de gewoonte van Infrabel om bruggen een naam te geven. Maar deze brug is een eerbetoon aan een artistieke bruggenbouwer.

“Met de bouw van de andere brug in de Smisstraat wordt na de bouwvakantie in augustus gestart. De brug wordt ter plaatse gebouwd naast het spoor. In november wordt de nieuwe brug op zijn plaats gereden met een speciaal beweegbaar platform. In februari 2022 gaan we ze daar openstellen. Dat kunstwerk gaat drie miljoen euro kosten”, zei de Infrabel manager.

Na de speeches stapte de fanfare van het circus en heel de familie als eerste over de nieuwe brug. De asfalt was nog warm. In de late namiddag werd ze ook voor het autoverkeer opengesteld.

Een artistiek kunstwerk.

Een artistiek kunstwerk. © Dirk Vertommen

De circuswagens rijden als eerste over de nieuwe brug.

De circuswagens rijden als eerste over de nieuwe brug. © Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio