Via dit gebouw krijg je aan de Lange Leemstraat toegang tot de woonwijk Militair Hospitaal.  

Via dit gebouw krijg je aan de Lange Leemstraat toegang tot de woonwijk Militair Hospitaal.  ©  Victoriano Moreno

Geld voor renovatie poortgebouw Militair Hospitaal, én voor synagoge

Antwerpen -

Vlaanderen maakt bijna 169.000 euro vrij voor de renovatie van de synagoge Shomre Hadass op het Antwerpse Zuid en het poortgebouw van het Militair Hospitaal of Groen Kwartier in Antwerpen. Dat gebouw zal trouwens uitbreiding krijgen, met ruimte voor een koffiezaak.

De synagoge Shomre Hadass aan de Bouwmeestersstraat moest in 2017 nog worden gestut, want ze dreigde in twee te scheuren. “De volledige restauratie van het monument werd in 2016 gestart”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

 

 ©  Jan Van der Perre

 

 ©  Wim Hendrix

“Hiervoor werd een premie van 2,5 miljoen toegekend. Omdat de stabiliteit van het gebouw niet meer was gegarandeerd, werd de fundering hersteld. Ook de daken, het buitenschrijnwerk en de gevels werden onder handen genomen, net als het binnenschrijnwerk en de elektrische installatie. Er werd gestart met interieurwerken die nu worden gefinaliseerd. Het gaat om een premie van 70.299,74 euro.”

 

 ©  Joris Herregods

De minister geeft ook een premie van 98.529,23 euro voor het poortgebouw van het Militair Hospitaal aan de zijde van de Lange Leemstraat . Het is het enige nog niet afgewerkte gebouw van deze wijk.

“Het wordt gerestaureerd en omgevormd tot een koffiehuis met bovenliggend twee appartementen”, zegt Diependaele. “Achteraan het gebouw komt een uitbreiding voor een verbruiksruimte. Zo wordt één van de belangrijkste monumentale toegangen tot het Groen Kwartier opgewaardeerd.”

MEER OVER Matthias Diependaele

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio