© Guy Delforge

Gemeente koopt geboortehuis Rollier voor bijna een miljoen euro

Sint-Amands -

De gemeente Puurs-Sint-Amands koopt voor bijna een miljoen euro het handelspand aan de Emile Verhaerenstraat 14 in Sint-Amands. Het pand is het geboortehuis van Boerenkrijgleider Emmanuel Rollier en omvat naast enkele woongelegenheden ook restaurant Café d’O. Dat restaurant kan er blijven, met het unieke zicht op de Schelde.

Guy Delforge

De gemeente telt 990.000 euro neer voor het domein en een belendend perceel grond. Er komt wel dertig procent subsidie van de Vlaamse regering. Dat op de grond ook het belevingscentrum Water en Woord zou komen, was voor iedereen meteen duidelijk. De oppositie vroeg wel of ook Rollier en de Boerenkrijg meegenomen worden in het verhaal van dat belevingscentrum. De aankoop past binnen het masterplan Echo’s van de Schelde.

“Natuurlijk weten we dat dit het geboortehuis is van Emmanuel Rollier”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). “We zullen er voor zorgen dat de historische betekenis van het huis wordt gewaardeerd. Het gebouw op de dijk zoals het in het eerste plan stond, komt er niet. Volgende maand stellen we het nieuwe masterplan voor met een nieuw voorstel voor het belevingscentrum Water en Woord. In het historische pand zal niet alleen plaats zijn voor het belevingscentrum, maar ook voor horeca, B&B, een winkel voor streekproducten en misschien zelfs een boekwinkeltje. Er zijn verschillende mogelijkheden om zo de kern van Sint-Amands te versterken.”

 

 © Guy Delforge

“Het masterplan dat we binnen een paar weken voorstellen is het grootste dat we ooit deden”, zegt Van den Heuvel. “De Tuinen van Puurs en zelfs het Dorpshart waren eigenlijk deelplannen. Echos van de Schelde is een globaal plan voor Sint-Amands. Voor jong en oud, voor de natuur, voor een sterkere kern, voor een betere dienstverlening met onder meer de turnzaal, een nieuwe kleuterschool, een nieuw lokaal dienstencentrum en een nieuwe kaai. Ik ben heel enthousiast over het plan en durf zeker de toets met de Sint-Amandsenaren doorstaan. Dat wil niet zeggen dat iedereen honderd procent akkoord zal zijn met alle delen van het Masterplan.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio