© Leo De Nijn

Nog eens 41 honden in beslag genomen bij fokker (waar al 68 dieren werden weggehaald)

Booischot, Mechelen -

Dierenwelzijn heeft samen met de Mechelse Dierenbescherming bij de fokker in Booischot nog eens 41 cani corsi in beslag genomen. Drie weken geleden werden bij de man 68 van deze honden meegenomen omdat hun toestand daar dramatisch was. “Ondertussen hebben vijftien opvangcentra in Vlaanderen hulp geboden. Ook de zwangere cane corso die we hadden opgevangen heeft nog pups gekregen”, zegt Wendy Kerselaers, beheerder van de Dierenbescherming Mechelen.

Leo De Nijn

Op 25 mei haalde de Dierenbescherming Mechelen in één klap 68 cani corsi weg bij de fokker uit Booischot. De honden van het Italiaanse ras zaten bij de man die ze niet meer kon verzorgen en ook geen eten meer kon geven. De viervoeters hadden ook medische verzorging en begeleiding nodig. Er werd met succes een crowdfunding opgestart om het financiële plaatje rond te krijgen.

Wendy Kerselaers, beheerder van de Dierenbescherming Mechelen. 

Wendy Kerselaers, beheerder van de Dierenbescherming Mechelen. © Leo De Nijn

Vijftien opvangcentra

Het verhaal stopt echter nog niet. “We zijn samen met de politie, een week na de eerste ontruiming, de toestand opnieuw gaan bekijken. We hebben toen ook een hond meegenomen die een open onverzorgde wonde had. Gisteren zijn we samen met Dierenwelzijn nog eens 41 honden in Booischot gaan ophalen. In totaal zijn nu al 15 opvangcentra in Vlaanderen ons ter hulp geschoten om de dieren allemaal op te vangen. Dat we er niet alleen voor staan doet ons deugd”, weet de beheerder.

Aanpassen wetgeving

De Dierenbescherming Mechelen vraagt om een aanpassing van de wet op de dierenbescherming. “Het moet verplicht worden dat honden een goede socialisatie ondergaan en daar hoort ook het wandelen aan een leiband bij. Veel problemen die we zien in de opvang komen vaak door een slechte socialisatie. Die is even belangrijk als eten en drinken en een dak boven het hoofd voor de dieren. Deze honden hebben een gewicht van 40 tot 50 kilogram, geen lachertje om ze te dragen”, geeft Wendy Kerselaers mee.

Wendy met een paar van de opgevangen pups. 

Wendy met een paar van de opgevangen pups. © Leo De Nijn

Pups geboren

Bij de Dierenbescherming snappen ze nog altijd niet hoe dit hondendrama bij de fokker in Booischot zo uit de hand is kunnen lopen. Dat een man alleen plots voor 120 cani corsi moet zorgen, is niet realistisch. Hoe is dit in godsnaam onopgemerkt kunnen gebeuren, vragen ze zich bij de Dierenbescherming Mechelen af.

Einde verhaal is het nog niet. “Ondertussen heeft de zwangere cane corso die wij opvangen ook nog enkele pups gekregen. En er zijn nog een paar teven die mogelijk zwanger zijn. Het vinden van goede adoptanten wordt een uitdaging. Het ras cane corso is niet van de gemakkelijkste om op te vangen. Maar wie interesse heeft kan zich melden via de vragenlijst op onze website”, besluit Kerselaers.

Het ras cane corso is niet van de gemakkelijkste om op te vangen.

Het ras cane corso is niet van de gemakkelijkste om op te vangen. © Leo De Nijn

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio