Sammy Mahdi. 

Sammy Mahdi. ©  Sven Dillen

Sammy Mahdi wil hardleerse sans-papiers uit huis laten plukken

Een wettelijk verbod op het opsluiten van uitgewezen kinderen, een verplichte coronatest voor mensen in illegaal verblijf en een minder scherpe wet op de woonstbetredingen: staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) legt vandaag een migratienota op de tafel van de federale regering. Maar om tot een deal te komen, zal hij wel eerst rechts en links moeten verzoenen.

Bron: BELGA

LEES OOK: Staatssecretaris Mahdi wil meer vluchtelingen aan het werk: “Beter dan niets doen in asielcentra”

Het meest controversiële voorstel dat op tafel ligt is dat Mahdi de wet op woonstbetredingen nieuw leven wil inblazen - al mag het niet zo genoemd worden. Het ‘visitatierecht’, zoals het nu heet, zou de politie toelaten om een woning te betreden waar mensen zonder papieren verblijven die hardnekkig weigeren om het grondgebied te verlaten. Een aantal jaren geleden werd die wet al begraven wegens té gevoelig voor Franstaligen. Nu probeert Mahdi nog eens - weliswaar met minder scherpe kantjes. 

Zo zou het enkel alleen gebruikt mogen worden voor de kleine minderheid die op het einde van de procedure zit, maar al vaker manifest geweigerd heeft om terug te keren. Het land van herkomst moet ook helemaal akkoord zijn om de persoon in illegaal verblijf weer te ontvangen.