Dirk Vervaeke en Mieke Van Looy. 

Dirk Vervaeke en Mieke Van Looy. © Erik Van Eycken

Sociaal woonproject Hogenopstal 3 krijgt voorlopig geen bouwvergunning

Rijmenam -

De bouwaanvraag voor het sociaal woonproject Hogenopstal 3 werd voorlopig geweigerd. Het schepencollege heeft het dossier afgekeurd. De buurtbewoners van de Kloosterstraat zijn opgelucht maar weten dat ze niet op hun lauweren mogen rusten. De gemeente Bonheiden is alvast van plan om een nieuw dossier samen te stellen om de twintig huurwoningen samen met Duffelse Volkswoningen alsnog te kunnen realiseren.

Erik Van Eycken

De kans wordt kleiner dat dit jaar de bouw van fase drie van sociaal woonproject Hogenopstal in Rijmenam nog start. De gemeente en Duffelse Volkswoningen moeten een deel van het huiswerk opnieuw maken nu het plan voorlopig werd geweigerd. Maar uitstel is geen afstel, dat zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Mieke Van den Brande (CD&V).

“Als bestuur blijven voor de volle 100% achter de bouwplannen staan. De weigering gebeurde slechts op basis van enkele technische punten die onvolledig of niet duidelijk waren in het dossier. Het gaat voornamelijk over de inkapseling van de nieuwe buurt in het reliëf van Rijmenam en over de waterhuishouding. Alle partners gaan nu terug rond de tafel zitten om wijzigingen aan het dossier aan te brengen en vervolgens een nieuwe aanvraag in te dienen”, luidt het.

De buurt vecht al geruime tijd tegen de komst van sociale woningen op dit terrein.

De buurt vecht al geruime tijd tegen de komst van sociale woningen op dit terrein. © Erik Van Eycken

Niet tegen wonen

De buurt in de Kloosterstraat die grenst aan het gebied waar de sociale woningen zouden komen, zet zich al langer af tegen de komst. De originele plannen zijn inmiddels 25 jaar oud, maar dat vinden de buurtbewoners allerminst een argument. “We zijn het niet eens met de veronderstelling dat een RUP van 25 jaar oud niet kan worden gewijzigd. De situatie hier in de buurt is niet te vergelijken met een kwarteeuw geleden. We zijn blij dat de vergunningsaanvraag is geweigerd en dat er rekening werd gehouden met ons bezwaar over de waterhuishouding. Toch weten we dat de strijd nog niet voorbij is”, zegt Dirk Vervaeke.

De buurtbewoners dienden eerder al bezwaarschriften in. Mieke Van Looy zegt dat de buurt begrijpt dat jonge mensen in eigen streek willen blijven wonen en dat betaalbare woningen cruciaal zijn. “Daar hebben we alle respect voor, toch stelt Vlaanderen dat er een gezonde mix moet zijn in buurten. Een buurt met louter sociale woningen is niet meer van deze tijd”.

Ook deze parking aan basisschool De Knipoog zou verdwijnen.

Ook deze parking aan basisschool De Knipoog zou verdwijnen. © Erik Van Eycken

Afwachten

Voorlopig blijft het afwachten op de indiening van het nieuwe dossier. Vervaeke: “De gemeente lijkt zeker van haar stuk, toch nam ze een raadsman onder de arm. Doet dit anders vermoeden?” De buurt wil evenmin dat er een grote lap groen verdwijnt door de bouw. Schepen van Sociale Zake Hilde Schueremans (CD&V) sprak dat argument eerder al tegen. “Akkoord, er gaat een lap groen verdwijnen, toch blijft Rijmenam een van de groenste dorpen in de provincie.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio