Lauren Müller speelt al vier jaar Thilly in . 

Lauren Müller speelt al vier jaar Thilly in . © vrt

Kempense ‘Thuis’-actrice Lauren Müller (Thilly): “Extra getest voor fysieke seizoensfinale”

Lille, Vorselaar -

EK voetbal of niet: Vlaanderen zit vanavond massaal klaar voor de seizoensfinale van Thuis. Die heeft met de aanwezigheid van Lauren Müller (33) een Kempens tintje. “De kijker voelt al weken dat we toewerken naar een hoogtepunt”, zegt de actrice uit Lille, die al vier jaar de rol van Thilly Van Santen vertolkt.

Tom Vets

Zoals haar naam al doet vermoeden werd Lauren Müller geboren in Duitsland. Ze groeide op in Lille en woont na een verblijf in Antwerpen nu in Vorselaar. Dat de seizoensfinale van de razend populaire Eén-serie eraan komt, merkt Lauren in haar omgeving. “Zeker de laatste drie weken spreken mensen me er vaak over aan. En dikwijls zeggen ze dat het steeds spannender begint te worden”, lacht ze. “Ik vind het tof dat mensen zo opgaan in het verhaal.”

Een van de cliffhangers is de gijzeling van dokter Judith door psychopaat Jacques. Als zus van Judith is Thilly sowieso betrokken in deze verhaallijn. “De kijker krijgt de apotheose van een spanningsboog die al weken aan de gang is. Eigenlijk nog veel langer, want alles is destijds begonnen met de verkrachting van Thilly door Jacques. Die vond zelfs al voor de coronacrisis plaats. Er was me toen gezegd dat Thilly niet meteen zou te weten komen wie de dader was, maar ik had geen idee dat dit zo lang zou duren.”

Wissers in neus

Het voorbije jaar werd Thuis coronaproof opgenomen en dat was niet eenvoudig. “Om de haverklap krijgen we zo’n wisser in de neus. Je zou denken dat het went op de duur, maar dat valt tegen. In het begin was het als actrice zoeken naar een juiste manier om toch het juiste gevoel bij een scène over te brengen. Ons biologisch instinct doet ons mensen omarmen of knuffelen als er gevoelens moeten geuit worden. Dat ging niet meer. Terwijl een aanraking net meer zegt dan honderd woorden. Op het scherm lijken we soms dicht bij elkaar te staan, maar dat kwam door het gebruik van bepaalde lenzen. In werkelijkheid kon je twee tafels kwijt tussen twee personen in een scène. Voor de spannende scènes in de slotaflevering is er wel extra getest zodat we toch wat meer fysiek konden spelen: een meerwaarde voor het resultaat.”

Wanneer de ploeg terugkeert naar de oude manier van werken blijft onduidelijk. “Dat zal afhangen van verdere versoepelingen door de overheid. Het zal niet morgen zijn, maar het komt steeds dichterbij.”

Eerste grote rol

Lauren studeerde regie aan het RITCS in Brussel. Na haar opleiding begon ze voornamelijk achter de schermen te werken. Eerst als figuratieregisseur, dan als kindercoach en zo rolde ze in de castings. “Bij Thuis heb ik mijn eerste grote tv-rol beet. In het begin moest ik wennen aan die bekendheid. En nu soms nog. Mijn anonimiteit ben ik kwijt. Maar ach, ik snap het wel dat mensen al eens staren of reageren.”

 

 ©  Guy Puttemans

Na een poosje in Antwerpen woont Lauren terug in de Kempen, waar haar ouders destijds in Lille een bakkerij hadden. “Je merkt dat mensen op het platteland je sneller aanspreken. In de stad is iedereen gehaast. Maar dikwijls reageren ze met een kwinkslag. Ik vind dat stiekem wel geestig.”

Het resultaat van de opnames van de seizoensfinale heeft Lauren nog niet gezien. “Maar een collega zag de beelden al wel en was zo enthousiast dat ik nu megabenieuwd ben. Sinds ik in Thuis speel zijn ook mijn moeder en zus beginnen te kijken. We gaan er zeker een momentje van maken.”

Seizoensfinale Thuis, om 20.10u op Eén