Grete: “Mensen ervaren meer rust als ze leren om met lichaam en geest op dezelfde plaats te zijn en dat kan yoga hen bieden.” 

Grete: “Mensen ervaren meer rust als ze leren om met lichaam en geest op dezelfde plaats te zijn en dat kan yoga hen bieden.” © Guy Delforge

Grete Flies geeft yogales in de Vlinderstudio: “Samen oefenen is leuker”

Bornem -

Voortaan kun je bij Grete Flies in de Vlinderstudio in Bornem yogalessen volgen. “Yoga doe je voor jezelf, maar het is erg leuk het samen met anderen te oefenen in de studio”, zegt ze. “In Sint-Niklaas geef ik al langer lessen, maar het is fijn dat ik nu ook in Bornem kan doen.”

Guy Delforge

Grete Flies was tot voor een paar jaar voltijds journalist. Toen kruiste yoga haar pad. “Vier jaar geleden stelde ik me enkele levensvragen”, zegt ze. “Ik ging yoga volgen bij Sandra Dehertogh en Nathalie Bonavonture, zij leerden me een paar houdingen die me echt iets bijbrachten. Toen ik voelde dat yoga me écht hielp, trok ik twee keer drie maanden naar Indië om me te verdiepen in yoga en de filosofie erachter.”

 

 © Guy Delforge

“Mensen kunnen naar de lessen komen om kennis te maken met yoga en er de voordelen van te leren kennen”, zegt Grete Flies. “Het grootste voordeel is dat je na een tijd leert om je lichaam en je geest op dezelfde plaats te krijgen. Ik weet dat zelfs dit voor sommige mensen al zweverig klinkt, maar dat is het niet. Wij zitten met ons hoofd heel dikwijls op een andere plek dan waar ons lichaam is. Iedereen kent dat: je zit in bad, maar je hoofd zit eigenlijk nog op het werk. Dat is zonde. Mensen ervaren meer rust als ze leren om met lichaam en geest op dezelfde plaats te zijn en dat kan yoga hen bieden.”

Hatha yoga

Grete Flies baseert haar lessen op de Hatha yoga. “Dat is eigenlijk de oer-yoga waarmee het meer dan vijfduizend jaar geleden in Indië begonnen is”, zegt Flies. “Die breng ik op een eenvoudige en toegankelijke manier. Al te vaak wordt bij yoga gedacht aan ingewikkelde bewegingen en houdingen. Maar het is niet mijn bedoeling om mensen zo snel mogelijk op hun hoofd te laten staan, wel om ze te tonen dat yoga een pad is. Een pad dat je dichter bij jezelf brengt. Ik koppel de asana’s aan de ademhaling en aan focus. Ik ben zelf een nuchter mens en ben behoorlijk kritisch, dus mensen hoeven niet bang te zijn dat het zweverig wordt.”

 

 © Guy Delforge

De lessen zijn ook bedoeld voor wie nog geen enkele ervaring heeft met yoga. “Wie net de eerste stapjes op de yogamat zet, vindt het soms comfortabeler om dat thuis eens uit te proberen”, zegt Flies. “Dat kan met de videolessen die gebundeld zijn tot een online cursus. Die vind je op mijn website. Naast de wekelijkse yogalessen in Bornem en Sint-Niklaas organiseer ik ook workshops Yoga naast de mat over de filosofie van yoga, mantra’s en meditatie over alles behalve kunstjes dus.”

Grete Flies geeft de yogalessen op dinsdag van 9 tot 10u en op donderdag van 20 tot 21.30u in de Vlinderstudio aan de Ruiterstraat 8 in Bornem. Maandagavond en vrijdagochtend geeft ze les bij yogastudio Yogaloo aan de Nieuwstraat in Sint-Niklaas.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio