Rechtenstudenten Damiaan, Manon, Laura en Thibaut van de Universiteit Antwerpen winnen de . 

Rechtenstudenten Damiaan, Manon, Laura en Thibaut van de Universiteit Antwerpen winnen de . ©  rr

Studenten UAntwerpen winnen voor het eerst ‘Campus Cup’: “Met geel hartje voor Ward”

Het is ze gelukt: de rechtenstudenten van de UAntwerpen hebben donderdagavond met flink overwicht de felbegeerde Campus Cup gewonnen. “Ons geheim wapen? Niet alleen onszelf, maar ook de anderen goed kunnen inschatten”, vertellen Damiaan, Manon, Laura en Thibaut.

Tom Vets

Het stond in de sterren geschreven dat Damiaan Leire, Manon Pellegrims, Laura Costermans en Thibaut Verhofstede de overwinning zouden binnenhalen. In de halve finale stond woensdag ook al geen maat op het kwartet. Ze behaalden een monsterscore van 805 punten en speelden het team van Geneeskunde KU Leuven met 6-2 weg in het eindspel. Donderdag was 6-1 het zware verdict voor de richting Theologie, ook van de KU Leuven.

“Onze sterkte? Perfect op elkaar ingespeeld zijn”, zegt de fanatieke Manon uit Wijnegem. “Omdat het door de coronamaatregelen lastig was om elkaar in het echt te ontmoeten, deden we online enkele quizzen. Zelfs De Slimste Mens is gepasseerd om onze kennis te testen.”

Het winnende kwartet met presentator Otto-Jan Ham. 

Het winnende kwartet met presentator Otto-Jan Ham. ©  rr

De samenstelling van het winnende kwartet gebeurde niet door de universiteit, maar door de studenten zelf. “Thibaut en ik zijn al sinds de start van onze studie, vijf jaar geleden, beste vrienden”, zegt Damiaan uit Hoevenen. “We kennen Laura van het middelbaar, terwijl Manon er drie jaar geleden bij kwam.”

“In oktober heb ik gevraagd of de heren wilden meedoen”, zegt Manon. “Laura kende ik van ziens. Pas vlak voor deze quiz leerden we elkaar beter kennen, maar de klik was er meteen. In korte tijd werden we goede vriendinnen.”

Clinton en De Bruyne

In het finalespel kwam Manon in actie tegen theologiestudent Ruben. Hen werd gevraagd van welke latere Amerikaanse president de slogan ‘It’s the economy, stupid!’ kwam tijdens de campagne in 1992. Er werd razendsnel afgedrukt door Ruben, maar die gaf George Bush Sr. als antwoord. Het juiste antwoord was Bill Clinton. “Ik denk dat ik ook het foute antwoord had gegeven”, geeft Manon toe. “Ik had het nochtans moeten weten. Maar op dat cruciale moment leek ik precies niet meer te kunnen nadenken. Gelukkig moest ik niet antwoorden.”

Soms heb je ook pech. Zo struikelde Damiaan bij het geven van het juiste rugnummer van Kevin De Bruyne in de fotoronde. “Er waren veel dingen die ik wel wist, maar ik had op voorhand gezegd alles met sport voor mijn rekening te nemen. Bovendien deed de stress me onterecht vermoeden dat de rest niet wist welke A-weg van Antwerpen naar Brussel gaat. Ik voelde een onuitgesproken druk van het team om zelf dat rugnummer te zeggen.”

Geel hartje

LEES OOK: Familie van overleden Ward (22) vraagt aandacht voor donkere gedachten

Het viertal droeg tijdens de finale een geel hartje, ter nagedachtenis van hun vriend Ward die in maart uit het leven stapte. “Zijn plotse afscheid heeft grote indruk gemaakt op de UAntwerpen. Tijdens alle voorgaande afleveringen zeiden we er niks over, maar we vonden die finale een mooi moment om via Ward het thema van mentaal welzijn even aan te stippen”, zegt Damiaan.

Rector Herman Van Goethem was een opgemerkte gast in het publiek. 

Rector Herman Van Goethem was een opgemerkte gast in het publiek. ©  VRT

Een opgemerkte gast in het beperkte publiek dat de opname mocht bijwonen, was de fiere Antwerpse rector Herman Van Goethem. “Deze studenten zijn briljant en goed gevormd. Maar Rechten is dan ook een formidabele opleiding, liet hij optekenen. ”Dat draagt zeker bij tot het succes.”

“Wij wisten niet dat onze rector achter ons zou zitten”, lacht Manon. “Een fijne verrassing, maar het gaf extra stress. Je wil niet afgaan voor je ouders en vrienden, maar zeker niet voor het hoofd van de universiteit. Gelukkig waren we geen vreemden voor elkaar. Hij is destijds nog onze prof geweest.”

Examens vrijdag

Hoewel de vier keihard werkten voor deze overwinning, zal de trofee toch niet bij hen belanden. “Op dit moment staat de trofee bij mij thuis, weggestopt in een kast, voor de veiligheid”, lacht Manon.

“Maar het is de bedoeling dat ze snel een plekje krijgt in de bibliotheek van de universiteit”, zegt Damiaan.

Als dit viertal de Campus Cup kan winnen, dan zijn die examens toch ook een makkie? “Dat weet ik niet”, lacht Manon. “Drie van de vier hebben vrijdag examen en de leerstof is pittig. Het is moeilijk om gefocust te blijven omdat we van heel wat mensen berichtjes krijgen.”

“Maar eigenlijk zou iedereen moeten slagen”, besluit Damiaan. “We zijn goede studenten en hebben op voorhand voldoende geblokt.”

Vastgoed

Jobs in de regio