© RTV

Leerlingen TSM bouwen houten miniatuurversie van Sint-Romboutstoren

Mechelen -

Vijf leerlingen van TSM in Mechelen bouwden het afgelopen schooljaar de Sint-Romboutstoren na. Nu de zomervakantie nadert, krijgen de toren en de kathedraal steeds meer vorm. “Ik ben enorm trots op wat ze gepresteerd hebben, want ik heb hen geen makkelijke opdracht gegeven”, zegt leerkracht Steven Soetewey.

Stijn Van de Sande

Vanop de speelplaats zijn de leerlingen van de eerste graad van TSM gezegend met een prachtig uitzicht op de Sint-Romboutstoren. Voor de middagactiviteit houtbewerking van dit schooljaar liet leerkracht Hout- en bouwtechnieken Steven Soetewey zich dan ook inspireren op de kathedraal. De leerlingen STEM-wetenschappen die voor de middagactiviteit kozen, kregen de opdracht om een miniatuurversie van de kathedraal na te maken.

“Dat bleek best een grote uitdaging”, zegt Soetewey. “De Sint-Romboutskathedraal is geen gemakkelijk bouwwerk. Er kwam dan ook heel wat voorbereidend werk bij kijken, maar ik ben trots op wat de leerlingen tot nu toe gepresteerd hebben. De houten toren krijgt steeds meer vorm en ook het schip van de kathedraal vordert goed. Jammer genoeg krijgen we het niet meer af voor het einde van het schooljaar, maar volgend jaar gaan we er gewoon mee voort.”

De leerlingen werkten een heel schooljaar aan de houten Sint-Romboutstoren.

De leerlingen werkten een heel schooljaar aan de houten Sint-Romboutstoren. © Stijn Van de Sande

Vijf scholieren maakten wekelijks één middagpauze vrij om aan de miniatuurtoren te werken. “Het interessante aan deze middagactiviteit is dat we hier dingen leren die we in de les niet zien”, zegt tweedejaars Senne Luytens (13). “Hier kunnen we bijvoorbeeld met een slijpschijf werken. En we kunnen meer werken met de 3D-printer en de lasercutter. Dat het nu steeds meer op de Sint-Romboutstoren begint te lijken, geeft veel voldoening.”

Waarheidsgetrouw

“Het was niet altijd makkelijk en we hebben heel veel moeten zoeken en uitproberen”, zegt Senne. “Vooral de ramen waren moeilijk, omdat ze niet allemaal hetzelfde formaat hebben. Daar is heel veel voorbereiding in gekropen. We hebben ook veel foto’s bestudeerd om de toren zo waarheidsgetrouw mogelijk na te kunnen maken. Want alles moest uitgetekend worden en daarna ingegeven worden in de computer en de juiste machines.”

Dat hij de miniatuurkathedraal niet zelf zal kunnen afwerken, vindt Senne best jammer. “Want we hebben er een heel jaar hard aan gewerkt. Maar ik hoop dat ik volgend jaar nog eens een kijkje mag komen nemen om het eindresultaat te bewonderen.”

Leerlingen Dries, Cedric, Senne, Jade en Sophie en leerkracht Steven Soetewey bij hun Sint-Romboutstoren.

Leerlingen Dries, Cedric, Senne, Jade en Sophie en leerkracht Steven Soetewey bij hun Sint-Romboutstoren. © Stijn Van de Sande

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio