Brice Heyndels. 

Brice Heyndels. © Jan Smets

Kunstenaar en volksfiguur Brice Heyndels overleden op 65-jarige leeftijd

Mechelen -

In het AZ Sint-Maarten in Mechelen is woensdag de Mechelse kunstenaar Brice Heyndels overleden. Hij vierde vorige maand nog zijn 65ste verjaardag, maar sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Heyndels was een volksfiguur die geregeld op de Vismarkt te vinden was. Hij laat een dochter en twee kleinkinderen na.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

Boezemvriend Sjarel Van den Bergh kende Brice Heyndels erg goed. “Brice was een heel lieve man. Ik leerde hem kennen in de jaren zeventig, toen hij met een slaapmatje café De Verloren Zoon op de Vismarkt binnenkwam. Hij zou zijn hele leven verbonden blijven met de Vismarkt. Hij was er geregeld te vinden, altijd met een wijntje en een sigaretje. Hij heeft ook nog in verschillende cafés gewerkt. Daardoor was hij een geliefd volksfiguur.”

Heyndels was ook gekend als kunstenaar, hoewel hij nooit doorbrak bij het grote publiek. “Brice had enorm veel talent, maar hij weigerde zichzelf te verkopen. Daardoor heeft hij nooit nationale of internationale bekendheid gekregen. Zelf hield ik enorm van zijn stijl. Toen ik voor het eerst een werk van hem zag, was het meteen liefde op het eerste gezicht. Zijn werken zijn nochtans niet in één bepaald hokje te duwen. Hij liet zich door verschillende dingen inspireren en beïnvloeden.”

Unieke stijl

“Hij las heel veel boeken en haalde daar zijn inspiratie uit”, vult vriend Marc Van Camp aan. “Maar hij liet zich ook inspireren door alledaagse dingen, zoals een dier of een fiets. In zijn schilderijen en tekeningen zaten wat invloeden van Picasso en Joan Miró, maar hij had een unieke stijl. Zijn werken waren altijd heel beeldend en met een prachtig kleurenpalet.”

De laatste jaren sukkelde Heyndels wat met zijn gezondheid. “Enkele jaren geleden viel hij in Frankrijk van een trapje. Daar hield hij een complexe voetbreuk aan over”, zegt Van Camp. “Die blessure heeft een serieuze impact gehad. De combinatie met zijn eerder ongezonde levensstijl en de eenzaamheid tijdens de coronamaatregelen heeft hem geen goed gedaan. Zijn overlijden komt dan ook niet helemaal als een verrassing.”

Vismarkt-generatie

Heyndels werd verzwakt opgenomen in het AZ Sint-Maarten en overleed woensdag. Volgens schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+) is het een groot verlies voor de Mechelse kunstwereld. “Brice maakte deel uit van de ‘Vismarkt-generatie’ met onder andere Bodo Van de Voorde. Zij maakten van de Vismarkt een kunstzinnige plek. Brice was geen tafelspringer, hij hield zich liever op de achtergrond. Maar hij had enorm veel talent, dat bewijst zijn tentoonstelling in Galerie M.”

Afscheid nemen van Brice Heyndels kan in de stedelijke aula op zaterdag 12 juni tussen 9u30 en 10u15. De kunstenaar laat een dochter en twee kleinkinderen na.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio