© victoriano moreno

‘Buizenfontein’ aan vernieuwd provinciehuis komt weer tot leven

De Pol Buryfontein, bij vele mensen beter bekend als de buizensculptuur aan het Antwerpse provinciehuis, is weer tot leven gekoen. Dit stukje waardevolle kunst uit 1981 zet de kroon op het vernieuwde parkje rond het futuristische nieuwe hoofdkwartier van de provincie.

De ingebruikname dateert van deze morgen, maar de fontein is al sinds 1981 in bezit van de provincie. Voor de aanleg van het hele domein was hij enkele jaren opgeborgen. Nu het er weer gezellig klatert, zal het park rond het provinciehuis ook zeker als verpoosplek aan populariteit winnen.

Pol Bury was van de Verenigde Staten tot in Japan bekend om zijn ‘kinetische kunst’. Via een elektrische pomp wordt water in een gesloten circuit voortgestuwd naar het uiteinde van de bewegende armen. Het gewicht van het water doet de buizen kantelen, waardoor ze leeglopen en het proces zich kan herhalen. De gestaag knikkende beweging waarmee de fontein zich onder het gemurmel van de waterstralen overgeeft aan dit spel met de zwaartekracht, krijgt een bijkomend accent door de reflecterende, gladgepolijste conische buizen.

 ph

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio