Koken boven een houtvuur aan je middeleeuwse tent: dat wordt Campo Berlaer. 

Koken boven een houtvuur aan je middeleeuwse tent: dat wordt Campo Berlaer. © Campo Berlaer

Middeleeuws tentenkamp opent aan ’t Hooghuys voor unieke dichtbijvakantie

Berlaar -

Ridders en jonkvrouwen die de middeleeuwen helemaal willen herbeleven, kunnen deze zomer terecht bij ’t Hooghuys in Berlaar voor een vakantie van een paar dagen. Rond het kasteel wordt tentenkamp Campo Berlaer opgericht, waar mensen kunnen slapen in een middeleeuws bed, koken op houtvuur en aanschuiven aan een middeleeuws banket. Op de binnenkoer verrijst dan weer een middeleeuwse zomerbar.

Bert Provoost

‘Glamping’ in een uniek historisch middeleeuws kader. Dat is waar het nieuwe concept Campo Berlaer voor staat. “Campo Berlaer is het eerste interactieve middeleeuwse tentendorp in de Benelux. Je kan er als gezin of als groep vrienden van 4 tot 6 personen in je eigen bubbel kennismaken met het leven van onze voorouders uit de vijftiende eeuw. Mensen kunnen hier slapen in een aangeklede riddertent, er zijn middeleeuwse spelen, er lopen re-enactors rond, er zijn ambachtelijke workshops, enzovoort”, zegt Joël Dumont.

Joël Dumont aan ’t Hooghuys, gebouwd in 1460.

Joël Dumont aan ’t Hooghuys, gebouwd in 1460. © Joren De Weerdt

Alles vindt plaats rond ’t Hooghuys, een kasteel met veel geschiedenis dat gebouwd werd rond 1460. Voor de organisator is corona de hedendaagse variant van de middeleeuwse pest: hij zag er al twee jaar op rij zijn grote middeleeuwse evenement Quondam rond zijn kasteel door in het water vallen. Dankzij dat evenement heeft hij alleszins een brede kennissenkring binnen het wereldje van de re-enactors, die normaal elk jaar massaal naar Quondam afzakken. “Er zullen er ook nu aanwezig zijn. Zij zorgen voor interactie met workshops rond metaal smeden, tin gieten, kaarsen maken, enzovoort. Elke groep zal bij het begin sowieso ook zijn eigen banier of middeleeuwse vlag ontwerpen, die dan geplaatst kan worden aan de eigen tent. Bezoekers kunnen ook een middeleeuwse outfit huren.”

De tent wordt klaargezet, de buitenkeuken mogen de gasten zelf inrichten.

De tent wordt klaargezet, de buitenkeuken mogen de gasten zelf inrichten. © Campo Berlaer

“We mikken vooral op gezinnen met kinderen, mensen die iets hebben met geschiedenis en vriendengroepen. Het idee is vanuit de bezoekers van Quondam ontstaan, zij vroegen of ze ook niet konden overnachten. Nu iedereen de mond vol heeft van vakantie in eigen land, was het het ideale moment om dit te doen.”

Koken boven houtvuur

Alles wordt in het werk gesteld om de gasten een zo waarheidsgetrouw mogelijke ervaring te geven. Zo moet er gekookt worden op een middeleeuws kampvuur. “De slaaptent is helemaal ingericht en klaar. De gasten moeten wel zelf hun buitenkeuken opbouwen op basis van een bouwpakket. Ter inspiratie wordt op de eerste dag een historisch banket op het binnenplein van het kasteel aangeboden. Elke ochtend staan een middeleeuwse ontbijtmand en drankkruiken klaar. Voor de rest staan de gasten zelf in voor de maaltijden van hun kampgenoten. Zowel ’s middags als ’s avonds zorgen we voor een mand met ingrediënten waar je een middeleeuwse maaltijd mee kan bereiden op je kampvuur.”

Een mooi gedekte tafel.

Een mooi gedekte tafel. © Campo Berlaer

“Belangrijk is om goed voor je vuur te zorgen, op tijd aan de afwas te beginnen en altijd tijdig te beginnen met koken. Een houtvuur werkt nu eenmaal anders dan een magnetron en heeft geen knopjes. Het kost allemaal wat meer tijd, maar dat is een ideale manier van onthaasten. De middeleeuwers waren vooral bezig met slapen, eten, drinken en de kinderen opvoeden. Het was een minder complex en minder haastig leven, daarom is de aantrekkingskracht ook zo groot”, vertelt Joël.

Slaapcomfort

Al trekken ze rond ‘t Hooghuys ook wel ergens een grens. “Het moet ook comfortabel blijven. Zo was het middeleeuwse slaapcomfort niet om over naar huis te schrijven. Ze sliepen toen op stro, op hout, of later op houten bedbakken met daarop een zak die gevuld was met min of meer zachte materialen zoals stro, gras of paardenhaar. Wij kiezen voor een vijftiende-eeuws replicabed. We werken daarvoor samen met Bosmans Slaapcomfort uit Heist-op-den-Berg, zij leveren handgeweven luxematrassen met pocketveren gemaakt van natuurlijke materialen. Het zal er dus hetzelfde uitzien, maar het slaapcomfort zal gelukkig veel beter zijn dan in de middeleeuwen.”

De bedden ogen middeleeuws, maar dan met meer comfort.

De bedden ogen middeleeuws, maar dan met meer comfort. © Campo Berlaer

Ook zal er een stopcontact van 220 volt zijn in de tent, uitsluitend te gebruiken voor het opladen van een gsm of om medische redenen. “We denken dat er ook gasten zullen zijn die hun gsm bewust enkele dagen zullen afzetten, wat we natuurlijk prima vinden”, aldus Dumont.

Herberg

Naast het tentenkamp wordt er deze zomer ook nog voor het eerst een pop-uphorecazaak voor een breed publiek geopend. “We openen op het binnenplein elke dag tussen 16 en 23u onze zomerherberg ’t Cruydt ende Ketel. Deze is publiek toegankelijk. De inrichting is middeleeuws en we schenken er naast de bieren van Cornet en Het Anker ook huisbereide frisdranken en de middeleeuwse dranken hypocras en mede. De hongerigen kunnen zich te goed doen aan onze befaamde middeleeuwse spekkebroodjes uit de houtoven en op houtvuur gebakken pannekoecke. Op maandag en vrijdagavond zullen mensen ook kunnen reserveren voor het historisch banket ‘De avond der 7 zaligheden’. We hopen veel bezoekers uit de omgeving te mogen verwelkomen, maar we verwachten tegelijk ook dat de herberg een soort ontmoetingsplek kan worden voor re-enactors uit het hele land, die de grote evenementen heel hard missen”, zegt Joël.

Reserveren in Campo Berlaer kan voor een midweek van maandag tot donderdag of een weekend van vrijdag tot zondag, tussen 12 juli en 31 augustus. De kostprijs is 399 euro per persoon, met een minimum van 4 personen. De eventuele vijfde en zesde persoon kunnen aansluiten aan 299 euro per persoon. In september zullen nog scholen de kans krijgen om op het domein kennismakingsdagen, bosklassen of bezinningsdagen te organiseren. Het tentendorp zou ook op locatie gebouwd kunnen worden.

De negende editie van Quondam staat overigens gepland op 21 en 22 mei 2022.

Info en reservaties www.campoberlaer.be

 

 © Campo Berlaer

 

 © Campo Berlaer

© Campo Berlaer

 

 © Campo Berlaer

 

 © Campo Berlaer

 

 © Campo Berlaer

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio