Begrafenisondernemer Mario De Meutter spaart voortaan veel tijd uit. 

Begrafenisondernemer Mario De Meutter spaart voortaan veel tijd uit. © Chris Van Rompaey

Primeur voor Lier: aangifte van overlijdens kunnen digitaal

Lier -

De stad Lier gaat, als eerste in Vlaanderen, vanaf begin juli een onlineplatform gebruiken dat de aangifte van overlijdens voor begrafenisondernemers en lokale besturen gemakkelijker maakt.

Chris Van Rompaey

Pontes, Cipal Schaubroeck, Remmicom en Starfisk lanceren donderdag Clarus, een innovatief digitaal platform voor gemeenten en uitvaartondernemers om de aangifte van een overlijden online te verwerken. Tal van functionaliteiten worden samen gebracht in één platform en de aangifte van overlijden, de aanvraag tot crematie en de aankoop van een concessie kunnen zo veel sneller én digitaal verlopen.

“Het hoeft geen betoog dat zowel voor de uitvaartondernemer als voor ons als stad een aangifte van overlijden een complex administratief proces is. De gegevens die we ontvangen van de uitvaartondernemer moesten we bovendien nóg eens invoeren in onze softwaretoepassingen. Veel dubbel werk dus dat we vanaf nu kunnen vermijden”, benadrukt Katleen Janssens, algemeen directeur van de stad Lier.

Mario De Meutter van Uitvaartverzorging Bosmans-Van den Broeck in Lier en Berlaar verwelkomt het nieuwe platform. “We gaan er heel veel tijd mee uitsparen, want we moeten niet langer naar het stadhuis om aangifte te doen. Heb je meerdere overlijdens per dag dan moet je dus enkele keren over en weer rijden of in het stadskantoor wachten op je volgende afspraakmoment. Tweede voordeel: je kunt eender wanneer, dag of nacht, een overlijden aangeven en doordat niemand nog iets moet overschrijven, minimaliseert dit de kans op fouten.”

Het is de bedoeling om Clarus in de toekomst nog uit te breiden. Voor de aangifte van een overlijden en de aanvraag voor een crematie is de inhoudelijke informatie van artsen essentieel. Het lijkt dus logisch dat zij gegevens via hetzelfde platform zouden kunnen invullen en delen zonder dat vertrouwelijke gegevens worden bekend gemaakt. Dergelijke samenwerking met de medische sector ambieert het aangifteproces nog verder te vereenvoudigen.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio