Max, het konijn dat Lennart als mol ontmaskerde, voorspelt winnaar EK: Noord-Macedonië Europees kampioen!

Turnhout -

Een internationale groep hoogopgeleide statistici voorspelt dat Frankrijk het EK Voetbal wint. Maar wat denkt Max, een tam konijn uit Turnhout dat eerder al Lennart als mol ontmaskerde, daarvan?

Guy Van Nieuwenhuysen

Aan de universiteit van Gent twijfelen ze niet meer. De kans dat België eindelijk eens een voetbalkampioenschap wint, is niet zo groot. Een internationaal team van statistici haalde alle mogelijke kennis uit de kast om te voorspellen wie de grootste winstkans heeft. Ze gaven allerhande gegevens in en lieten krachtige computers berekeningen maken. De marktwaarde en de leeftijd van elke speler, de prestaties van die speler bij zijn club, maar ook de bevolkingsgrootte en het bruto binnenlands product van het land waarvoor de speler voetbalt: niets zagen de onderzoekers over het hoofd.

100.000 simulaties

De statistici voerden 100.000 simulaties uit, wedstrijd per wedstrijd. Het resultaat was dat Frankrijk met 14,8% de grootste winstkans heeft. Op de tweede plaats strandt Engeland (13,5%), derde is Spanje (12,3%). Dat resultaat stemt grotendeels overeen met wat de bookmakers beweren. België staat maar als zesde in deze lijst en heeft maar 8,3% kans om de finale van dit EK te winnen.

In Turnhout leeft Max, een tam konijn dat, geheel naar de zin van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, vrij rondloopt in de woonkamer en de tuin. Max heeft het erg naar zijn zin, niets kan zijn geest vertroebelen. Zijn eigenaars wilden wel eens weten of Max ook kon voorspellen wie de mol was. Dieren hebben namelijk mogelijk voorspellende eigenschappen. Paul de octopus, een Duitse inktvis, deed dat voor het WK in Zuid-Afrika met veel bravoure en onder internationale belangstelling. Er waren nog vier kandidaten die in aanmerking kwamen als mol. De namen stonden op vier briefjes. Op elk briefje lag een konijnensnoepje. Max ging resoluut voor het snoepje bij Lennart.

Max de waarzegger

Het waarzeggerstalent van Max kan niet worden ontkend, want drie weken later werd Lennart, de vrolijke jongen uit Schoonbroek (Retie), inderdaad ontmaskerd als mol. Daarom lieten de eigenaars het konijn volgens de beproefde methode ook voorspellingen rond het EK doen.

De eerste voorspelling: wie wint de wedstrijd België-Rusland? Max twijfelde lang, maar uiteindelijk koos hij toch voor België. Dat geeft vertrouwen.

Daarna legden de eigenaars alle deelnemers van het EK in een grote halve cirkel in de woonkamer. Ook hier weer met een konijnenhapje op elk papiertje. Wie zou Max kiezen? Deze keer was er geen twijfel. Het konijn liep resoluut naar…. Noord-Macedonië!

De Gentse statistici voerden 100.000 simulaties uit, dus ook Max werd een tweede keer gevraagd om een voorspelling te maken. Deze keer koos het konijn voor Engeland. “Maar het zou ook kunnen dat Max wel slim is, maar niet van voetbal houdt”, besloten de eigenaars.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio