©  BELGA

Evenepoel na demonstratie in Vlaamse Ardennen: “Heb me geamuseerd”

Kilometers lang reed hij op kop. Zo hard dat Victor Campenaerts er krampen van kreeg. Remco Evenepoel liet in de eerste rit van de Baloise Belgium Tour zien dat hij en enkel hij de topfavoriet is voor de eindzege.

Vincent Van Genechten

LEES OOK: Een klasseflits: Remco Evenepoel rijdt kilometers op kop en is eerste leider in Baloise Belgium Tour, rit is voor Robbe Ghys

“Het was een heel hectische intrede van de lokale ronde”, aldus Evenepoel na de finish. “Er reed iemand in mijn achterwiel, waardoor mijn derailleur blokkeerde. Daardoor moest ik helemaal achteraan beginnen. Ik was pas terug vooraan vlak voor Berg Ten Houte, dus dat was al een serieuze inspanning. Vanaf dan ging het heel snel. Ik zag dat er een paar wegsprongen en dat niemand reageerde, dus besloot ik om mee te springen. Maar er werd gestopt met rijden.”

En dus nam Evenepoel het heft in eigen handen. “Ik had het gevoel dat als ik kon doortrekken, het zou scheuren. Het moment dat we dan echt wegreden, was wel raar want er werd naar elkaar gekeken. Dat had ik op het juiste moment door. Dit is dan ook een rondje waar je nooit recup hebt. Wanneer je even kan uitblazen, is het altijd een technische passage. Je moest altijd in een goeie positie zitten, anders werd het heel lastig om op te schuiven. Ik heb me wel geamuseerd. Het weer was ook goed voor mij. Dit is dus een supergoed begin van deze ronde. Jammer dat ik de dagzege niet kon pakken, maar ik ben niet de beste sprinter (lacht). Tom Steels riep ook in mijn oortje dat ik moest gaan voor mijn klassement. Morgen in de tijdrit wil ik mijn voorsprong uitdiepen.”

 

 ©  BELGA

Evenepoel staat in het klassement vijf seconden voor op ritwinnaar Robbe Ghys. De rest kwam binnen op 28 seconden en volgt al op 43 seconden in de stand.

“Oh, staan ze al zo ver?”, was hij verrast. “Dat is zoals twee jaar geleden. Ik ga morgen voor de dagzege en wil mijn voorsprong dus vergroten. Beter dan dit kan niet want dit was de gevaarlijkste etappe. Ik ben dus heel content, ook al voel ik dat er nog wat procentjes bij kunnen. Het is nog niet helemaal wat het moet zijn, maar ik ben op de goeie weg. Of wraakgevoelens had na de Giro? Dat is een zwaar woord. Ik voelde in Italië dat het verval na de eerste tien dagen serieus was, elke dag opnieuw. Ik heb dat moeten accepteren en daarna de knop omgedraaid. Thuis heb ik het even laten bezinken en een paar goeie trainingen gedaan. Nu zijn we hier en is alles vandaag perfect verlopen. Dus ik wilde geen wraak nemen of zo, het gaat om het proces. Ik wil opnieuw dat topgevoel halen en moeilijk gaat ook.”

MEER OVER Remco Evenepoel

Meer sportnieuws