Milan (links), Seven en Nour gingen weer erg luchtig gekleed naar school. 

Milan (links), Seven en Nour gingen weer erg luchtig gekleed naar school. © Stijn Van de Sande

Leerlingen nog steeds boos na kledingcontrole Colomaplus, school verontschuldigt zich

Mechelen -

Verschillende leerlingen van school Colomaplus in Mechelen en hun ouders zijn niet te spreken over de manier waarop ze dinsdag naar huis werden gestuurd wegens het dragen van ‘ongepaste’ kleding. Naar eigen zeggen werden de scholieren één voor één ‘gekeurd’. “Dit was enorm vernederend en fel overdreven”, klinkt het in koor. De school verontschuldigt zich.

Stijn Van de Sande

Nadat Colomaplus het dragen van ‘ongepaste’ zomerse kleding enkele dagen had gedoogd, werden er dinsdag verschillende leerlingen naar huis gestuurd. Volgens de school strookten hun kleren niet met de kledingvoorschriften in het schoolreglement. Woensdagochtend zinderde de ingreep van de directie nog steeds na aan de schoolpoort, al waren er dit keer opvallend minder spaghettibandjes en crop tops te zien.

Solidariteit

Milan Nijholt (15), Nour Nhiri (16) en Seven Marivoet (16) lieten zich niet tegenhouden. Zij verschenen opnieuw in erg luchtige kleding op school. Bij het binnenkomen werden ze wel meteen naar de feestzaal geleid. Daar kregen ze vervangkleren.

“Het is niet omdat je ons wegstuurt, dat het probleem opgelost is”, zeggen ze. “Daarom willen we een signaal geven. We pikken het niet langer dat meisjes en jongens niet gelijkwaardig behandeld worden. Vrouwenlichamen worden continu geseksualiseerd en moeten daarom bedekt worden. Waarom mochten meisjes in een gescheurde broek bijvoorbeeld niet binnen en jongens wel?”

Yarno Cleynhens (16) sluit zich daarbij aan. “Ik had een scheur in mijn broek ter hoogte van mijn kruis, en toch mocht ik binnen”, zegt hij. “Terwijl er meisjes waren met scheuren op de benen die wel naar huis werden gestuurd. Uit solidariteit ben ik ook buiten gebleven. Urenlang hebben we aan de schoolpoort gezeten, en dat terwijl de leerkrachten rondlopen in Hawaïhemden, open sandalen en met een diepe decolleté.”

Vernederend

De leerlingen zijn ook niet te spreken over de manier waarop er gecontroleerd werd. “We moesten allemaal op een rij gaan staan en werden één voor één gekeurd”, zeggen Céline Borremans (14) en Faith Delaet (16). “Er werd onder de truien van de meisjes gekeken om te controleren of wat ze daaronder aanhadden wel lang genoeg was. Zeker één meisje moest zich op straat omkleden. Dat alles was enorm vernederend.”

Niet alleen de leerlingen, ook verschillende ouders zijn boos. “Ik begrijp best dat het schoolreglement gevolgd moet worden, maar de manier waarop de school dinsdag controleerde gaat er ver over”, zegt Elke Heyvaert. “Dat de leerlingen op een rij moeten gaan staan als criminelen en dat jonge meisjes zich op straat moeten omkleden gaat meer dan een brug te ver. Gelukkig waren er enkele leerlingen die haar afschermden. De school heeft dit compleet verkeerd aangepakt.”

Luna en Lea (15) hekelen vooral het niet-consequent optreden van de school. “Tot vorige week werd er over een topje niets gezegd, maar sinds er overal protest losbarstte worden we er plots wel over aangesproken. We vinden het ook niet kunnen dat leerlingen zomaar naar huis worden gestuurd op een belangrijk moment in het schooljaar. Sommigen hebben examens of testen. We vragen ons af of zij een nul zullen krijgen, gewoon omdat hun topje wat te kort was of er een bh-bandje zichtbaar was.”

Volgens Luna en Lea is de school niet consequent: “Vorige week kon een topje wel.”

Volgens Luna en Lea is de school niet consequent: “Vorige week kon een topje wel.” © Stijn Van de Sande

Verontschuldigingen

“De manier waarop we de naleving van de voorschriften hebben gecontroleerd, was niet altijd correct”, reageert Ingeborg De Cooman van Kitos Scholen. “Daarom willen we ons verontschuldigen bij iedereen die zich onheus behandeld voelde. Het is nooit de bedoeling geweest om de integriteit van leerlingen te schenden, hen te discrimineren of hen leerkansen te ontnemen. We hebben de impact van onze aanpak fout ingeschat en beseffen dat dit een nare indruk heeft nagelaten op tal van leerlingen en ouders.”

“We weten dat sommige leerlingen via sociale media oproepen om de afspraken voorlopig na te leven maar vrijdag ‘all the way’ te gaan”, zegt De Cooman. “We durven er echter op vertrouwen dat het zo ver niet hoeft te komen. Wij hopen dat de rust op school kan terugkeren en dat leerlingen zich verder kunnen concentreren op hun examens en opdrachten.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio