Vlaams minister Zuhal Demir stelt een specialist aan om het onderzoek naar de vervuiling rond 3M te coördineren.  

Vlaams minister Zuhal Demir stelt een specialist aan om het onderzoek naar de vervuiling rond 3M te coördineren.  © Joris Herregods

Specialist coördineert onderzoek naar PFOS-vervuiling in Zwijndrecht

Zwijndrecht -

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een specialist aangesteld om de aanpak van de PFOS-verontreiniging in en rond Zwijndrecht te coördineren.

LEES OOK: Giftige PFOS-grond wordt verpakt en gebruikt voor aanleg rotonde

Karl Vrancken. 

Karl Vrancken. ©  BELGA

Specialist Karl Vrancken is onderzoeksleider duurzaam materialenbeheer bij VITO en is als docent deeltijds verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Zijn opdracht is in eerste instantie de verontreinigingsproblematiek rond de fabriek van 3M aan te pakken. Vrancken moet de vragen en bezorgdheden van burgers en stakeholders in overweging nemen bij eventuele beslissingen of adviezen. Het is ook zijn taak om iedereen die betrokken is op de hoogte te houden.

Zuhal Demir. 

Zuhal Demir. ©  Karel Hemerijckx

Binnen de drie maanden na zijn aanstelling moet Karl Vrancken een eerste uitgebreide stand van zaken rapporteren aan de Vlaamse regering. Zuhal Demir maakte ook bekend dat er op korte termijn bijkomende stalen van de bodem en het water in de omgeving van de fabriek van 3M worden genomen. Er zullen ook stalen worden genomen van onder andere voedsel.

Bloedonderzoek

Volgens Zuhal Demir is het aanstellen van een specialist nodig omdat de problematiek in Zwijndrecht onder de bevoegdheid van verschillende ministers valt. Door Karl Vrancken aan te stellen, wordt het overzicht behouden en kan er sneller worden gewerkt.

Vorige week maakte de minister al bekend dat er breed onderzoek komt bij een deel van de bevolking van Zwijndrecht. Uit bloedonderzoek moet blijken in welke mate de omwonenden van 3M blootgesteld zijn aan PFOS. Er wordt onder andere gekeken naar verstoorde immuniteit, de verstoring van het hormonaal systeem en leverschade.  

pvdp

www.vito.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio